Ha az ember bármilyen okból nem ehet tejterméket, nagyon tud hiányozni a túrós tészta, túrós palacsinta, túrós rétes, túrótorta, kőrözött, túrókrém stb. Egészen mostanáig, mert jó hírem van. Pofon egyszerű otthon túrót készíteni növényi alapanyagokból is.
Hozzávalók 250 g túróhoz:- 1 liter szójatej
- 3 kávéskanál almaecet
- Egy nagy edényben tegyük fel a szójatejet, majd amikor felforrt, tegyük takarékra.
- Adjuk hozzá kanalanként ecetet, amitől felhabzik a tej és kicsapódik. Tíz perc alatt végbemegy a folyamat, addig időnként keverjük meg a tejet.
- Egy szűrőt béleljünk ki egy laza szövésű anyaggal (pl. textil pelenka), és öntsük át rajta a tejet. 10 percig hagyjuk csöpögni.
- Ezután kössük össze az anyag sarkait, tegyük a csomagot egy fakanálra, és lógassuk vissza a fazékba. Egy óra alatt összetömörödik, és a kapott növényi túrót ugyanúgy használhatjuk, mint a tehéntúrót.
Jó étvágyat!
Extra tipp: az üzletekben kapható szójatejek nagy része cukrozott és vaníliával ízesített. Persze nem tragédia, ha csak édeset kapunk, a vanília és a cukor nagy része úgyis a savóban marad; de ha sós ételhez használnánk fel a túrót, próbáljunk inkább kevésbé édeset választani.
Jó étvágyat!
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven