5 immunerősítő turmix
A megfelelő őszi táplálkozás kulcsszerepet játszik téli egészségünk szempontjából is. A piacok még mindig roskadoznak a gyönyörű gyümölcsöktől és friss zöldségektől; itt az idő, hogy segítségükkel feltöltsük vitaminraktárainkat, és felkészüljünk a kevésbé bőséges téli hónapokra.
A smoothie (ejtsd: szmúdí), azaz nyers turmix fogyasztása egyre jobban terjed, egyáltalán nem véletlenül. Turmixként most ne a hagyományos, cukros-tejes verzióra gondoljunk, sokkal inkább a zöldségek és gyümölcsök egyszerű pürésítésére, kellemes vegyítésére, szükség szerint kevés vízzel való lazítására.
Nem is kell az ilyen turmixhoz más, mint egy botmixer vagy hagyományos turmixgép.
Az ilyen egészséges nyers turmixok rendszeres fogyasztása több okból is ajánlott, amik közül csak párat említek:
- Könnyűszerrel fogyasztunk így el nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, sokkal többet és többfélét, mint amennyit szilárdan megennénk.
- A kifacsart gyümölcslé fogyasztásával ellentétben itt a gyümölcshúsban lévő létfontosságú anyagokat, alkotórészeket és a rostokat is magunkhoz vesszük, és minden olyan részét a gyümölcsnek, amit egyébként is elfogyasztanánk.
- A vércukorszintet kevésbé terheli meg a turmix, mint a kifacsart gyümölcslé fogyasztása.
- Nagyon gyors és egyszerű elkészíteni, hiszen a gyümölcsöket sokszor még hámozni sem kell, és így nem megy semmi veszendőbe.
- Minimális a mosogatnivaló, legtöbbször egyetlen edényben elkészül az egész, az pedig folyó víz alatt elöblíthető.
Öt turmix mellett öt érv, akkor most már csak a receptek vannak hátra, következzék pár találmányom és egyben kedvencem az őszi hónapokra.
- 1 banán
- 1 őszibarack
- 4 levél fejes saláta
- 3 evőkanál citromlé
- 2 dl víz
Rokonlelkek turmix
Hozzávalók:
- 1 nektarin
- 4 szilva
- 2 dl friss narancslé
- 5 paradicsom
- feleennyi térfogatú cukkini
- 1 evőkanálnyi zellerszár
- 1 marék római saláta
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 2 zöldalma
- 10 cm kígyóuborka
- 1 marék spenót
- 3 evőkanál friss citromlé
- 3 dl víz
Pöttyös Panni turmix
Hozzávalók:
- 3 érett körte
- feleennyi térfogatú hámozott, kimagozott spárgatök
- 1 marék áfonya
- 3 evőkanál friss citromlé
- 2 dl víz
Extra tippek:
- A keményebb hozzávalókat kisebb darabra érdemes vágni.
- Ha nem viszi a gyümölcsöt a turmix, akkor adjunk hozzá kis vizet vagy a recept szerinti levesesebb gyümölcsből, zöldségből, de érdemes először kevesebb vízzel turmixolni, és csak a végén hígítani.
- A gépet először alacsony fokozatra kapcsoljuk, ezután tekerjük fel nagyobb teljesítményre.
- A banán legyen mindig érett, azaz barna foltos.
- Ha tehetjük, frissen készítsük és fogyasszuk a turmixot.
- Ízlés szerint bármelyiket édesíthetjük is.