A leves sikertörténete | Kertkonyha

A leves sikertörténete

Képzeljük el ősanyánkat, amint egy kivájt kőedény fölé görnyed, keze alatt gyökerek, gumók, bogyók és válogatott aromás füvek úsznak hideg vízben. Nagy gonddal gyűjtögette össze a hozzávalókat, és most következik a dolog legfontosabb része, meg kell főzni a levest! Ehhez hozni kell pár, a tábortűzben felizzott követ, és ugyanúgy bedobni az edénybe, mint a hozzávalókat. Attól aztán majd felbugyog és ízesedik a lé, megpuhulnak a gumók, és megszületik a leves, ami sok embert és könnyen jóllakat, táplál és életben tart az ínséges időkben is.

Bizony, így kezdődött a leves máig tartó sikertörténete.

Aztán később, amikor már az is volt, gabonákat tettek a levesbe. Kölest, árpát, zabot és búzát, az így megfőzött gabonaleveseket pedig reggelire fogyasztották. (Legközelebb, amikor egy tál müzlit kanalazunk reggel, gondoljunk erre!)

Hogy megtudjuk, hogy a leves milyen előkelő helyet foglalt el az évszázadok során az étkezésben, elég, ha körülnézünk a spanyol, osztrák és francia múzeumokban. Látni fogjuk, hogy a spanyol királyi sarjak, a Habsburgok és a Bourbonok annyira szerették és becsülték a levest, hogy színezüst vagy egyéb kincset érő levesestányérnál nem is adták alább.

A leves ünneplése a XIX. században kezdett alábbhagyni, amikor egy időre az alacsony társadalmi rétegek eledelévé vált. Akkoriban a tömeges városi szegénység ellátására alapított népkonyhákon központi ételek lettek az olcsó és gyorsan elkészíthető daralevesek, és ennek nyomán aztán az egész leveskultúra is hanyatlásnak indult.

Mára viszont már egyértelműen mondhatjuk, hogy a leves visszatért, és ismét méltó helyet foglal el a gasztronómiában. A legelegánsabb éttermek kínálatában is megtalálhatók krémlevesek, ragulevesek, sűrített és édes gyümölcslevesek egyaránt.

A levesek ott vannak ünnepi asztalunkon, sőt, van, hogy az egész ebéd vagy vacsora szerepét betöltik.

A leves minden népnél és minden kultúrában hozzátartozik az étkezési hagyományokhoz.

 

Nézd meg videónkat arról, milyen levesek vannak a megrendelhető online leveses receptgyűjteményünkben: KATT IDE.

Ha bővebben szeretnél olvasni erről a kiadványról, akkor KATT IDE.

 

A következő részekben megnézzük, mi a levesek máig tartó sikerének a titka, és azt sem hagyjuk ki, hogy mitől lesz igazán jó egy leves.

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.