A levesek titka | Kertkonyha

A levesek titka

Nem a jó leves titkáról szeretnék írni ebben a részben, mert az a jó recept, a friss és jó minőségű hozzávalók, és persze a szeretet. Hogy szeressünk főzni, szeressük azt, akinek főzünk, szeressük az adott receptet stb.
Mert ez mind kell ahhoz, hogy jó legyen az adott leves. De mi a levesek titka úgy általában?
Miért szeretjük őket?

A leves roppant hálás étel, mert:

1)      Sok arca van. Ugyanúgy lehet kifinomult előétel, mint tápláló főétel.

2)      A gyorsan összeüthető vacsorák mezőnyében kifejezetten erős a leves. Gyorsan finomat, meleget főzni, a „saját” ízünkkel zárni a napot – ebben a leves nagyon jó. Legyen otthon csak egy kis zöldség, vagy vásároljunk különleges alapanyagokat kifejezetten erre az alkalomra, a sikerélmény szinte garantált.

3)      A leves egészséges. Elegendő energiát és tápanyagot szolgáltat, és hozzájárul a napi megfelelő folyadékbevitelhezis. A leves maga könnyen emészthető, és a benne oldott tápanyagok könnyen felszívódnak a szervezetben. Egy jól elkészített leves megfelelő arányban tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat. Vitaminok és ásvány anyagok mellett természetesen rostokat (zöldségek, gyümölcsök), szénhidrátot (burgonya, tészta, rizs), és fehérjét is (hüvelyesek, gabonák).

4)      Szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. A kevés zsiradékkal és sok zöldséggel készített leves alacsony kalóriatartalmú ételként jól elfér a diétában. Kutatások szerint 20%-kal csökken az étkezés során bevitt kalóriamennyiség, ha levessel indítjuk.

5)      Nem kell a kedvéért végig a konyhában lenni. Egy levest nem kell folyamatosan kevergetni, nem ég hirtelen oda, és nem készül el annyi idő alatt, hogy azalatt ne lehetne berakni egy mosógépet, kikérdezni egy leckét vagy akár elolvasni egy jó kis receptet közben a neten.

6)      Keveset kell mosogatni. :) A leves megfőzéséhez és tálalásához minimális számú edény szükségeltetik.

Hát, kell ennél több? Te milyen levest főzöl legközelebb?

 

Nézd meg videónkat arról, milyen levesek vannak a megrendelhető online leveses receptgyűjteményünkben: KATT IDE.

Ha bővebben szeretnél olvasni erről a kiadványról, akkor KATT IDE.

 

A levesről szól sorozatunk következő, és egyben utolsó részében arról lesz még szó, hogy mitől lesz egy leves igazán finom.

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.