Konyhai mennyiségek átváltásai | Kertkonyha

Konyhai mennyiségek átváltásai

Vegán karácsonyi vacsora főzőtanfolyam
egy Fantasztikus menü, amivel új hagyományt teremthetsz magadnak.

Részletek  és jelentkezés ITT 


Receptek böngészése közben sokszor előfordul, hogy egészen furcsa egységben vannak megadva a hozzávalók.
Főleg külföldi vagy idegen nyelvből fordított receptekben szerepel a csésze mint mértékegység, a tömeget mérő fontról vagy a Fahrenheit-ban megadott sütőhőmérsékletről nem is beszélve.

Ezen az oldalon összegyűjtve megtaláljátok a főbb átváltásokat a megszokott grammra vagy ml-re, hogy ennyivel is könnyebb legyen a főzés-sütés.
A lista folyamatosan bővül.

EVŐKANÁL, KÁVÉSKANÁL és CSÉSZE milliliterben
1 evőkanál = 15 ml
1 kávéskanál = 5 ml
16 evőkanál = 48 kávéskanál = 1 csésze = 240 ml
12 evőkanál = 36 kávéskanál = 3/4 csésze = 180 ml
11 evőkanál = 32 kávéskanál = 2/3 csésze = 160 ml
8 evőkanál = 24 kávéskanál = 1/2 csésze = 120 ml
5 evőkanál = 16 kávéskanál = 1/3 csésze = 80 ml
4 evőkanál = 12 kávéskanál = 1/4 csésze = 60 ml

FONT (POUNDS) és GRAMM
1/4 font = 112 gramm
1/2 font = 225 gramm
3/4 font = 340 gramm
1 font = 450 gramm
1,25 font = 560 gramm
1,5 font = 675 gramm
2 font = 900 gramm
2,25 font = 1 kilogramm
3 font = 1,35 kilogramm
4,5 font = 2 kilogramm

FAHRENHEIT és CELSIUS FOK
500 F = 260 C
475 F = 245 C
450 F = 235 C
425 F = 220 C
400 F = 205 C
375 F = 190 C
350 F = 180 C
325 F = 160 C
300 F = 150 C
275 F = 135 C
250 F = 120 C
225 F = 107 C

LISZT
1 evőkanál liszt = 8 gramm
1 kávéskanál liszt = 2,5 gramm
1 csésze liszt = 140 gramm
1/2 csésze liszt = 70 gramm
1/3 csésze liszt = 50 gramm
1 evőkanál liszt = 10 gramm
1 kávéskanál liszt = 2,5 gramm

VAJ (CSÉSZE és GRAMM)
1 csésze vaj = 230 gramm
1 evőkanál vaj = 14 g
1 kávéskanál vaj = 5 g

KRISTÁLYCUKOR
1 csésze cukor = 200 gramm
1/2 csésze cukor = 100 gramm
1/3 csésze cukor = 70 gramm
1 evőkanál cukor = 13 gramm
1 kávéskanál cukor = 4 gramm

BARNA CUKOR
1 csésze barna cukor = 220 gramm
1/2 csésze barna cukor = 110 gramm
1/3 csésze barna cukor = 75 gramm
1 evőkanál barna cukor = 13 gramm
1 kávéskanál barna cukor = 4 gramm

PORCUKOR
1 csésze porcukor = 160 gramm
1/2 csésze porcukor = 80 gramm
1/3 csésze porcukor = 55 gramm
1 evőkanál porcukor = 8 gramm
1 kávéskanál porcukor = 2,5 gramm

KAKAÓ
1 csésze kakaó = 105 gramm
1/2 csésze kakaó = 55 gramm
1/3 csésze kakaó = 35 gramm
1 evőkanál kakaó = 7 gramm
1 kávéskanál kakaó = 2,5 gramm

KEMÉNYÍTŐ
1 csésze keményítő = 125 gramm
1/2 csésze keményítő = 65 gramm
1/3 csésze keményítő = 40 gramm
1 evőkanál keményítő = 8 gramm
1 kávéskanál keményítő = 2,5 gramm

SÜTŐPOR
1 kávéskanál sütőpor = 4 gramm
1/2 kávéskanál sütőpor = 2 gramm
1/4 kávéskanál sütőpor = 1 gramm

SZÓDABIKARBÓNA vagy ASZTALI SÓ
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy só) = 8 gramm
1/2 kávéskanál szódabikarbóna (vagy só) = 4 gramm
1/4 kávéskanál szódabikarbóna (vagy só) = 2 gramm

JOGHURT vagy TEJSZÍN
1 csésze joghurt = 235 gramm
1/2 csésze joghurt = 120 gramm
1/3 csésze joghurt = 80 gramm
1 evőkanál joghurt = 15 gramm

TEJ
1 csésze tej = 245 gramm
1/2 csésze tej = 120 gramm
1/3 csésze tej = 80 gramm
1 evőkanál tej = 15 gramm

OLAJ
1 csésze = 230 g
1/2 csésze olaj = 120 gramm
1/3 csésze olaj = 80 gramm
1 evőkanál olaj = 15 gramm
110 ml olaj = 100 gramm
1 evőkanál olaj = 13 gramm

MANDULA-, MOGYORÓ-, PISZTÁCIALISZT
1 csésze = 150 gramm
1/2 csésze = 75 gramm
1/3 csésze = 50 gramm
1 evőkanál = 10 gramm

ZABPEHELY
1 csésze = 95 gramm

DIÓ, MOGYORÓ
1 csésze = 115 gramm

ÉLESZTŐ HELYETTESÍTÉS
100 gramm friss élesztő = 28 gramm szárított élesztő


Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Szaloncukor-készítő (vegán)
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.