Konyhai mennyiségek átváltásai | Kertkonyha

Konyhai mennyiségek átváltásai

Receptek böngészése közben sokszor előfordul, hogy egészen furcsa egységben vannak megadva a hozzávalók.
Főleg külföldi vagy idegen nyelvből fordított receptekben szerepel a csésze mint mértékegység, a tömeget mérő fontról vagy a Fahrenheit-ban megadott sütőhőmérsékletről nem is beszélve.

Ezen az oldalon összegyűjtve megtaláljátok a főbb átváltásokat a megszokott grammra vagy ml-re, hogy ennyivel is könnyebb legyen a főzés-sütés.
A lista folyamatosan bővül.

EVŐKANÁL, KÁVÉSKANÁL és CSÉSZE milliliterben
1 evőkanál = 15 ml
1 kávéskanál = 5 ml
16 evőkanál = 48 kávéskanál = 1 csésze = 240 ml
12 evőkanál = 36 kávéskanál = 3/4 csésze = 180 ml
11 evőkanál = 32 kávéskanál = 2/3 csésze = 160 ml
8 evőkanál = 24 kávéskanál = 1/2 csésze = 120 ml
5 evőkanál = 16 kávéskanál = 1/3 csésze = 80 ml
4 evőkanál = 12 kávéskanál = 1/4 csésze = 60 ml

FONT (POUNDS) és GRAMM
1/4 font = 112 gramm
1/2 font = 225 gramm
3/4 font = 340 gramm
1 font = 450 gramm
1,25 font = 560 gramm
1,5 font = 675 gramm
2 font = 900 gramm
2,25 font = 1 kilogramm
3 font = 1,35 kilogramm
4,5 font = 2 kilogramm

FAHRENHEIT és CELSIUS FOK
500 F = 260 C
475 F = 245 C
450 F = 235 C
425 F = 220 C
400 F = 205 C
375 F = 190 C
350 F = 180 C
325 F = 160 C
300 F = 150 C
275 F = 135 C
250 F = 120 C
225 F = 107 C

LISZT
1 evőkanál liszt = 8 gramm
1 kávéskanál liszt = 2,5 gramm
1 csésze liszt = 140 gramm
1/2 csésze liszt = 70 gramm
1/3 csésze liszt = 50 gramm
1 evőkanál liszt = 10 gramm
1 kávéskanál liszt = 2,5 gramm

VAJ (CSÉSZE és GRAMM)
1 csésze vaj = 230 gramm
1 evőkanál vaj = 14 g
1 kávéskanál vaj = 5 g

KRISTÁLYCUKOR
1 csésze cukor = 200 gramm
1/2 csésze cukor = 100 gramm
1/3 csésze cukor = 70 gramm
1 evőkanál cukor = 13 gramm
1 kávéskanál cukor = 4 gramm

BARNA CUKOR
1 csésze barna cukor = 220 gramm
1/2 csésze barna cukor = 110 gramm
1/3 csésze barna cukor = 75 gramm
1 evőkanál barna cukor = 13 gramm
1 kávéskanál barna cukor = 4 gramm

PORCUKOR
1 csésze porcukor = 160 gramm
1/2 csésze porcukor = 80 gramm
1/3 csésze porcukor = 55 gramm
1 evőkanál porcukor = 8 gramm
1 kávéskanál porcukor = 2,5 gramm

KAKAÓ
1 csésze kakaó = 105 gramm
1/2 csésze kakaó = 55 gramm
1/3 csésze kakaó = 35 gramm
1 evőkanál kakaó = 7 gramm
1 kávéskanál kakaó = 2,5 gramm

KEMÉNYÍTŐ
1 csésze keményítő = 125 gramm
1/2 csésze keményítő = 65 gramm
1/3 csésze keményítő = 40 gramm
1 evőkanál keményítő = 8 gramm
1 kávéskanál keményítő = 2,5 gramm

SÜTŐPOR
1 kávéskanál sütőpor = 4 gramm
1/2 kávéskanál sütőpor = 2 gramm
1/4 kávéskanál sütőpor = 1 gramm

SZÓDABIKARBÓNA vagy ASZTALI SÓ
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy só) = 8 gramm
1/2 kávéskanál szódabikarbóna (vagy só) = 4 gramm
1/4 kávéskanál szódabikarbóna (vagy só) = 2 gramm

JOGHURT vagy TEJSZÍN
1 csésze joghurt = 235 gramm
1/2 csésze joghurt = 120 gramm
1/3 csésze joghurt = 80 gramm
1 evőkanál joghurt = 15 gramm

TEJ
1 csésze tej = 245 gramm
1/2 csésze tej = 120 gramm
1/3 csésze tej = 80 gramm
1 evőkanál tej = 15 gramm

OLAJ
1 csésze = 230 g
1/2 csésze olaj = 120 gramm
1/3 csésze olaj = 80 gramm
1 evőkanál olaj = 15 gramm
110 ml olaj = 100 gramm
1 evőkanál olaj = 13 gramm

MANDULA-, MOGYORÓ-, PISZTÁCIALISZT
1 csésze = 150 gramm
1/2 csésze = 75 gramm
1/3 csésze = 50 gramm
1 evőkanál = 10 gramm

ZABPEHELY
1 csésze = 95 gramm

DIÓ, MOGYORÓ
1 csésze = 115 gramm

ÉLESZTŐ HELYETTESÍTÉS
100 gramm friss élesztő = 28 gramm szárított élesztő

Nézz meg pár receptet ITT, ahol élesben kipróbálhatod az átváltást.
Ha itt feliratkozol, a legújabb ötleteket mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Szaloncukor-készítő (vegán)
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.

Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat