A só, liszt, vízen túl… Avagy mit, honnan?
Receptjeimben sokféle hozzávalót használok. Van köztük hagyományosabb, van merészebb, újszerűbb, a kísérletezőbb konyhából.
A dolgok változnak, így a konyha is, a hozzávalók is. Újak jelennek meg, régiek eltűnnek. Ki emlékszik, amikor otthon a disznózsírt lecserélték napraforgóolajra? Vagy az első barna rizsre? Hát, így van ez.
Ma már napraforgóolajat mindenhol lehet kapni, de mi a helyzet a viszonylag új hozzávalókkal, amik csak most szivárognak be a konyhánkba?
Kókuszolaj, útifűmaghéj, nádcukor, sörélesztő pehely, búzasikér; ma már mindennapi dolgok a kamrámban, de ez nem volt mindig így, fel kellett fedeznem a beszerzési forrásokat.
Idővel természetesen mindenki magának fogja kitapasztalni, hogy „annál az árusnál a legszebb a dió”, vagy melyik a környéken az a biobolt, ahová szívesen visszajár.
Evvel az írással az elindulást szeretném segíteni azzal, hogy megosztom, én hol szerzem be az alapanyagokat.
A következő táblázatban a zöld szín jelzi, hogy az egyes üzletekben kaphatók az alapanyagok.
A fenti alapanyagok felhasználási módjáról pedig rövidesen egy másik bejegyzésben lesz szó.