A vegetáriánus és vegán életmód elterjedtsége | Kertkonyha

A vegetáriánus és vegán életmód elterjedtsége

A föld különböző részein más és más a vegetáriánus életvitel elterjedtsége és támogatottsága is. Indiában vagy Nagy-Britanniában például kötelező ezt a szempontot feltüntetni az élelmiszerek címkéin, ami nagyban megkönnyíti a hús- és állati származékoktól mentes étkezést. Ugyanakkor viszont Brazíliában és Kanadában gyakori a vegetáriánus étkezésben a hal- és csirkeételek fogyasztása is.

Az alábbi tanulmány vegetáriánus lélekszám szempontjából veszi sorra a föld legnagyobb országait, illetve azokat, ahol jelentős számú vagy arányú vegetáriánus és vegán él.

Összefoglalva a lent említett országokban összesen kb. félmilliárd vegetáriánus és vegán él, az egyes, országonkénti adatokat az alábbi két táblázat foglalja össze.

vegetáriánusok2.jpg

vegetáriánusok1_1.jpg

 

Annak ellenére, hogy Kínában a húsevés és a jó anyagi helyzet kulturálisan a mai napig összefüggő dolgok, és a húsfogyasztás egyre nő; mégis a népesség 4-5 %-a vegetáriánus.

Tajvan lakosságának kb. 13%-a követ életében valamilyen időtartamra vegetáriánus étrendet. A heti egy húsmentes nap mozgalom igen elterjedt a húsevők körében is, sőt állami intézmények útján is támogatott.

Izraelben egyre nő a vegetáriánusok és vegánok aránya, ahogy egyre több ember szerez tudomást a húsfogyasztás kedvezőtlen hatásairól.  Az Egészségügyi Minisztérium 2001-es felmérése szerint a lakosság 8,5 %-a vegetáriánus, és az arány magasabb a fiatalok körében. A világméretű heti egy húsmentes nap mozgalomhoz csatlakozva, az iskolákban és a parlament dolgozóinak is elérhető hétfőnként a vegetáriánus étkezés.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2007-es felmérése kimutatta, hogy Indiában a legalacsonyabb a húst fogyasztók aránya. A lakosság átlagosan 31%-a lakto-vegetáriánus, de az adatok nagy szórást mutatnak a vallás függvényében. Míg a muszlimok csupán 3%-a nem eszik húst, addig a brahminok, az indiai kasztrendszer legfelsőbb kasztjának tagjai 55%-ban vegetáriánusok.

Belgium
2009-ben a világon elsőként Gent városában bevezették a heti egy húsmentes nap opciót a közalkalmazottak és a diákok étkeztetésében.

Franciaországban az 1990-es felmérések szerint a teljes lakosság kb. 2%-a vegetáriánus, ami 1 millió embert jelent.

Németországban 7 380 000 ember, azaz a lakosság 9%-a vegetáriánus, ez a harmadik legmagasabb arány Európában Olaszország és Svédország után.

Olaszországban több mint 6 millió vegetáriánus él, ami a lakosság 10%-a.

Egy 2013-as adat szerint a lengyelek 3,2%-a vegetáriánus vagy vegán.

Spanyolországban becslések szerint 1,5-2 millió vegetáriánus él, ez a népesség 3 %-a.

Svédországban 2014-es adatok szerint 6% a vegetáriánusok és további 4% a vegánok aránya.

Európát tekintve Svájcban él arányaiban a negyedik legtöbb vegetáriánus, egész pontosan 5%.

Nagy-Britanniában a második világháború óta eltelt évtizedekben egyre nőtt a vegetáriánusok aránya.  Egy 2009-es étkezési szokásokat felmérő kutatás azt találta, hogy a lakosság 3%-a, 1824000 ember nem fogyaszt húst.

brazíliai vegetáriánusok arányát vizsgáló felmérések kimutatták, hogy a 2004-től 2012-ig eltelt nyolc évben a vegetáriánusok száma jelentősen nőtt, 5%-ról 8%-ra. A növekedés nem meglepő, hiszen a lakosság körében is egyre közismertebb tény az amazonasi őserdők pusztulása, és helyén a nagyarányú takarmánytermesztés, mint a fakivágás elsőszámú oka.

Kanadában a lakosság 4%-a nem fogyaszt húst egy 2003-as felmérés szerint.

Az Egyesült Államokban is terjed a hústól és egyéb állati termékektől való tartózkodás, az arány 1971-ről a 2012-res Gallup felmérés szerinti ötszörösére nőtt a teljes lakosságon belül.

Ausztrália és Új-Zéland 2-2%-a vegetáriánus, ami félmillió embert jelent.

Magyarországon erre vonatkozó felmérés még nem született, közvetett forrásokból lehet becsülni a vegetáriánusok számát, ami kb. 100 ezer, azaz 1% körül van.

 

 

Adatok forrása és hivatkozások:  http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_by_country (angolul)

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.