Kerüljük el a tavaszi fáradtságot! | Kertkonyha

Kerüljük el a tavaszi fáradtságot!

Csodálatos évszak a tavasz! A kemény hidegek mostanra elmaradnak, a nappalok hosszabbak, és a nap is melegít már egy kicsit. Nemsokára eltehetjük a nagykabátokat és csizmákat is a szekrény mélyére.
Ugyanakkor a március közepétől április közepéig tartó időszakban jelentkezik a tavaszi fáradtság is, és sokan fáradékonyságra, idegességre, ingerültségre panaszkodnak, gyakran megfájdul ilyenkor a fejük, vagy hirtelen rossz hangulatuk lesz.

A tavaszi fáradtság orvosilag megalapozott tünetegyüttes, amiért legalább három, tavaszhoz kapcsolódó jelenség tehető felelőssé.

  1. A leginkább elfogadott ok az, hogy ilyenkor a belső biológiai óránk nem tud egy csapásra reagálni a környezet változásaira, legfőképp a megnövekedett fénymennyiségre. Számos hormon termelődését befolyásolja a napfény, pl. nyáron több szerotonint termel a szervezet, aminek köszönhetően sokkal élénkebbek, vidámabbak vagyunk. Ennek párja, a melatonin hormonból viszont télen képződik több, ettől kevésbé leszünk aktívak és megnő az alvásigényünk is.
    A tavasszal zajló hormonális változások igencsak megterhelik a szervezetet, aminek eredménye az általános fáradtság, fejfájás, koncentrációs nehézségek, álmosság a nap változó szakaszaiban.
  2. Másodsorban a tavaszt gyakran kíséri nagy és hirtelen hőmérsékletváltozás, ami kihat a vérnyomásunkra is. Ettől fáradtnak érezhetjük magunkat annak ellenére, hogy megfelelő óraszámot aludtunk.
  3. Végül pedig a nem megfelelő táplálkozás is nagy eséllyel lehet a tavaszi fáradtság okozója. Télen hajlamosak vagyunk nehezebb ételeket fogyasztani, úgy mint hús, krumpli és meleg levesek. A hosszú téli hónapok alatti visszafogott nyers zöldség és gyümölcs fogyasztás miatt a vitaminraktáraink tavaszra kimerülnek. Nem véletlen, hogy fáradtnak érezzük magunkat.


Mit tehetünk mindez ellen?

A szakértők azt tanácsolják, hogy töltsünk minél több időt a szabadban, a természetes fényben. Sétáljunk, menjünk kirándulni, ha tehetjük.
Aludjunk naponta legalább hét órát, és a legfontosabb, hogy figyeljünk arra, mit eszünk. Zsíros és húsos ételek helyett fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, ebből a legtöbbet nyersen, hogy feltöltsük szervezetünket a szükséges vitaminokkal.
Erre a tavaszi küldetésre terveztem egy vitaminbomba tortát. Mivel nem kell sütni, megmarad benne minden úgy, ahogy az anyatermészet megalkotta.

narancsos_gréfrútos_süti (500x375)

A narancs, a grapefruit, a zabpehely és dió kombinációjának köszönhetően fedezi a napi C-vitamin szükséglet többszörösét, ami mellől nem hiányoznak az A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E és K-vitaminok sem.

 

A recept itt érhető el.

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.