Mi mit tud? Avagy mire jók az újszerű alapanyagok - I. rész | Kertkonyha

Mi mit tud? Avagy mire jók az újszerű alapanyagok – I. rész

Ha receptjeimet először olvasod, találkozhatsz itt-ott elsőre furcsán hangzó, újfajta hozzávalókkal. Egy korábbi cikkben arról volt szó, hogy ezek hol szerezhetők be, most pedig arról írok, hogy miért használom őket, és mire jók a konyhában.

Kókuszolaj

A finomított kókuszolaj szuper tulajdonságokkal rendelkezik. 25 C fok felett folyékony halmazállapotú, alatta szilárdul. Már ezért a tulajdonságáért nagyon szerethető, hiszen mázaknál, krémeknél rögtön stabil állagot érhetünk el egy kis hűtéssel.

Olvasni a kókuszolajról továbbá, hogy különleges összetétele miatt nem alakul zsírpárnává, és nagyon jót tesz külsőleg a bőrnek is. Alapesetben nekem nincsenek “olajparáim”, pl. mióta megismertem az olívaolaj áldásos hatásait, inkább többet teszek egy ételbe, mint kevesebbet. Úgy gondolom, hogy azt a plusz pár száz kalóriát be kell vállalni, mert nem kétséges, hogy azzal együtt sokkal több jó is van abban a „csomagban”. Persze ha lehet kicsit spórolni azzal a “csomaggal”, hát nem vetem meg én sem.

A kókuszolajat mégis azért szeretem a legjobban, mert teljesen közömbös íze van, leginkább nincs is. Elsőre nem ezt várná tőle az ember, de tényleg így van. A sütemények, kelt tészták mind új dimenzióba kerülnek, ha nem nyomja el a margarin minden egyéb másnak az ízét.
Receptötlet: Othello szőlős szelet

Útifűmaghéj

Ez a kicsit bonyolult nevű növény egy valódi szuperrost. Vízzel elkeverve képes a saját tömegének a hússzorosát magába szívni. Az így létrejött lágy zselével sűríthetünk krémeket, formázhatóvá tehetünk fasírtokat.
Receptötlet: Tócsni

Nádcukor

Egy vegyész ismerősöm többször kifejtette nekem, hogy nincs semmiféle különbség a barna és a fehér, répa és nádcukor között kémiai szempontból. Én ennek ellenére a nádcukrot jobban szeretem, mert sokkal teltebb, összetettebb, markánsabb az íze. Kicsit mézes, kicsit karamellás, és minden finomabb lesz tőle. Csak akkor szoktam hagyományos fehér cukrot használni, ha kifejezetten fontos az étel világos színe.
Receptötlet: Áfonyás máktorta

Teljes kiőrlésű lisztek

A teljes kiőrlésű lisztben benne van a gabona burka is, ami kiváló B-vitamin és rost forrás. Korábban a gabonát azért hántolták, mert így könnyebben tárolható volt, és a penészgombák kevésbé tudtak megtelepedni rajta. Ugyanakkor ma már olyan eljárások vannak, amik ezt a veszélyt egyéb módszerekkel küszöbölik ki, így semmi okunk nincs a korpa elválasztására.

Azért is szeretem a teljes kiőrlésű lisztet, mert a belőle készült kenyér, sütemény sokkal tartalmasabb. Töredék mennyiséget eszik belőle az ember, és még így is később lesz éhes.
Receptötlet: Muskotályos borral sült körtepite

 

(Folytatjuk)

 

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.