Mi mit tud? Avagy mire jók az újszerű alapanyagok – III. rész | Kertkonyha

Mi mit tud? Avagy mire jók az újszerű alapanyagok – III. rész

Folytatjuk korábban megkezdett sorozatunkat az újszerű alapanyagok felhasználásáról. A mostani, harmadik részben sorra vesszük, “mit tud” a folyékony füst, a tofu, a növényi tejek, a növényi tejtermékek, és a bio ételízesítő.


Természetes folyékony füst

Természetesen arra jó a természetes folyékony füst, amire gondoljuk: füstölt ízt csalni az ételeinkbe, hogy olyan legyen, mintha bográcsban, füstben főtt volna meg, hiszen azt nagyon szeretjük.
Ehhez az élményhez egyáltalán nincs szükség füstölt húskészítményre, sőt. Ma már a füstölt kolbászok, szalámik és felvágottak és sajtok nagy részét is ilyen füstaromával készítik, és igazi füstöt nem látnak azok sem.
A természetes folyékony füst ráadásul szinte bármeddig eláll a fűszerpolcon, amikor szükségünk van rá, csak levesszük, spriccelünk kettőt, és már meg is telt a konyha a legfinomabb füstös illatokkal.

Receptötlet: Paprikás krumpli és Vegaburger barbeque szósszal

 

Tofu

A szójatej érlelése útján állítják elő a tofut, más néven szójasajtot. Kitűnő és széleskörű vitamin- és ásványi anyag forrás, valamint növény létére tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat. Érdemes még megemlíteni, hogy fitoösztrogén tartalma a menopauza után segít enyhíteni az esetleges kellemetlen tüneteket. Íze és illata teljesen semleges, ezért egyaránt készíthetünk belőle sós és édes ételeket is.

Receptötletek: Csokoládé parfé és Huncut saláta

 

Növényi tejek

A nevükkel ellentétben nem tejek, hanem különböző gabonák, olajos magvak vizes főzetei, vagy nyersen darált keverékei; de megjelenésük, felhasználásuk miatt kapták mégis a tej nevet. A leggyakoribb a szójatej, de nagyon elterjedt a rizstej, zabtej, kókusztej és mogyorótej is. Tejallergiások számára nincsen opció, de ettől függetlenül a másik táborban is egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a tej kifejezetten egészségtelen az emberi szervezet számára. Erről részletesen egy későbbi cikkben lesz szó, most álljon itt a növényi tejek egy igazi laza és „könnyű” előnye: kalóriatartalma fele a tehéntejének.
A növényi tejek felhasználása megegyezik ez utóbbival, azaz fogyaszthatjuk italként, keverhetjük levesekbe, krémekbe, édességekbe, süteményekbe.

Receptötlet: Besameles fusilli és Kókuszpuding málnával

 

Joya joghurt és Joya Cremesse

Ezek a szójatermékek a joghurthoz és tejfölhöz hasonló felhasználásra készültek, de tehéntej felhasználása nélkül. Használhatjuk őket levesbe, édességekbe, és tálaláskor díszítésre, gazdagításra egyaránt.

Receptötlet: Ősz ízei melengető csodaleves, Savanyú káposztás kenyérrevaló és Muskotályos borral sült körtepite

 

Vega mix vagy bio ételízesítő

A megszokott ételízesítők legtöbbje sajnos tartalmaz mesterséges ízfokozó vegyületet (nátrium-glutamát), amivel kapcsolatban a legnagyobb aggály az, hogy idegméregről van szó, és egyéni érzékenység és dózis függvényében akár komoly panaszokat is okozhat. Ezzel szemben a bio változatokkal csak a zöldségek ízét visszük be az ételeinkbe, illetve esetleg még sót.
A Vega mix vagy bio ételízesítő kiválóan alkalmas leves- vagy mártásalapnak, de azért az igazi fűszereinket ezek mellett sem szabad elfelejtenünk, különben akárcsak a hagyományos ételízesítő túlzott használatakor: előfordulhat, hogy minden főztünknek ugyanolyan íze lesz!

Receptötlet: Pirított brokkolikrémleves

 

Sorozatunk korábbi részei ITT, ITT és ITT olvashatók.

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.