Tápanyagok vegán forrásból | Kertkonyha

Tápanyagok vegán forrásból

Nem eszel húst?

  1. És hogy pótolod a fehérjét?

Jó hírem van. a fehérjét nem kell pótolni, mert pótolni csak azt kell, ami hiányzik. Az emberi test számára egyáltalán nem létszükséglet más állatok fogyasztása, így ez nem is hiányozhat.
Tovább megyek: az állatok fogyasztása nemhogy nem egészséges, hanem egyenesen káros.

Szóval, nem kell aggódni a fehérje miatt. A bevitelt nem a húsos étkezéshez kell mérni, hanem sokkal inkább azon kéne aggódni, hogy mi lesz annak az irdatlan sok állati fehérjének a sorsa, amit a legtöbb ember napi szinten magába töm.

2) Meg azokat az az izé vitaminokat, ami csak a húsban van?

Nincs olyan tápanyag, ami kizárólagosan más állatok elfogyasztásából lenne fedezhető. Hogyan is lenne? Elég sok növényevő él ezen a bolygón, és meglehetősen jó egészségnek örvendenek. :) Jó reggelt.

3) És a vas? Meg a kalcium?

Ó, azok a szerencsétlen vérszegény vegánok! Meg azok a szörnyű csontritkulásos vegánok is! Sorba állnak az sztk-ban… Ja, nem, azok ott mind húsevők…

És alább van egy lista, hogy miért nem kell aggódni.

És hogyan van benne minden a növényekben.
Természetesen.

 

 

 

Vitaminok

A-vitamin / Béta-karotin
Sárgabarack, avokádó, banán, brokkoli, káposzta, kakaó / étcsokoládé, sárgadinnye, sárgarépa, cayenne paprika, zeller, cseresznye, meggy, fokhagyma, grapefruit, zöld leveles zöldségek, zöldpaprika, kelkáposzta, mangó, narancs, petrezselyem, zöldborsó, ananász, aszalt szilva, sütőtök, spenót, spirulina, kelbimbó, édesburgonya, paradicsom, görögdinnye, búza, sütőtök, búzafű.

B1-vitamin / Tiamin
Mandula, avokádó, árpa, bab, brokkoli, kakaó / étcsokoládé, datolya, füge, fokhagyma, az összes gabonaféle, leveles zöldségek, lencse, élesztőpehely, vöröshagyma, petrezselyem, borsó, pekándió, aszalt szilva, mazsola, minden mag, szója, spirulina, kelbimbó, minden zöldség, búzafű, vadrizs.

B2-vitamin / Riboflavin
Alma, sárgabarack, spárga, avokádó, banán, bab, fekete ribizli, brokkoli, kakaó és csokoládé, kesudió, cseresznye, datolya, füge, fokhagyma, minden mag, leveles zöldségek, gomba , élesztőpehely, dió, hagyma, petrezselyem, ananász, aszalt szilva, minden mag, szója, spirulina, kelbimbó, vízi torma, görögdinnye, búzafű és vadrizs.

B3-vitamin / Niacin
Mandula, sárgabarack, spárga, avokádó, banán, kakaó és csokoládé, sárgadinnye, kukorica, datolya, füge, fokhagyma, minden mag, leveles zöldségek, gomba, szárított élesztőpehely, dió, vöröshagyma, petrezselyem, borsó, szilva, burgonya, aszalt szilva, málna, barna és vad rizs, minden mag, főzőtök, szója, spirulina, kelbimbó, eper, paradicsom, tempeh, görögdinnye és búzafű.

B5-vitamin / Pantoténsav (hő hatására lebomlik)
Mandula, spárga, avokádó, bab, brokkoli, káposzta, kakaó és csokoládé, sárgarépa, karfiol, kukorica, lenolaj és lenmag), az összes gabonaféle, leveles zöldségek, hüvelyesek, shiitake gomba,szárított élesztőpehely, dió, zab, hagyma, narancs, borsó, ananász, burgonya, minden mag, szója, spirulina, kelbimbó, paradicsom, dió, görögdinnye, búzacsíra, búzafű.

B6-vitamin / Piridoxin (hő hatására lebomlik)
Alma, spárga, avokádó, banán, árpa, bab, sárgarépa, paprika, áfonya, hajdina, káposzta, sárgadinnye, sárgarépa, kukorica, lenolaj és lenmag, az összes gabonaféle, szőlő, leveles zöldségek, citrom, mangó, gomba, szárított élesztőpehely, dió, hagyma, narancs, borsó, szilva, aszalt szilva, mazsola, főzőtök, szója, spirulina, kelbimbó, édesburgonya, paradicsom, görögdinnye, búzakorpa, búzacsíra, búzafű.

B-12-vitamin / Cianokobalamin (hő hatására lebomlik)
Árpa, bab, minden mag, szőlő (Concord), mustár zöldje, dió, szilva, aszalt szilva, savanyú káposzta (pasztörizálatlan), minden mag, szója, spirulina, kelbimbó, búzacsíra és búzafű, mosatlan BIO gyümölcsök, mosatlan leveles zöldségek.

B-15-vitamin / Pangamsav (hő hatására lebomlik)
Mandula, sárgabarack mag, barna rizs, káposzta, minden mag, borókabogyó, szárított élesztőpehely, dió, tökmag, szezámmag (minden), kelbimbó, napraforgómag, mosatlan leveles zöldségek, búzafű.

B-17-vitamin / Amigdalin (hő hatására lebomlik)
Mandula, almamag, a sárgabarackmag, árpa, szeder, barna rizs, hajdina, cseresznyemag, chia mag, zeller, vörös áfonya, szeder, lenolaj és lenmag, fokhagyma, minden mag, makadámia dió, köles, mungóbab, nektarinmag, zab, őszibarackmag, körtemag, szilvamag, málna, rozs, szezámmag, kelbimbó, eper, búzafű.

Biotin (B-vitamin komplex)
Mandula, banán, bab, barna rizs, kukorica, minden gyümölcs, az összes gabonaféle, leveles zöldségek (leveles), szőlő, szárított élesztőpehely, dió, mogyoró, mazsola, magok (minden), szója, spirulina, eper, búzacsíra és búzafű.

Kolin (B-vitamin komplex)
Avokádó, bab, babcsíra, káposzta, karfiol, kukorica, minden gyümölcs, az összes gabonaféle, zöldbab, leveles zöldségek, kender (tej / olaj / por / mag formájában), lencse, szárított élesztőpehely, dió, mogyoró, borsó, minden mag, szója, spenót, búza, búzacsíra és búzafű.

Folsav (B-vitamin komplex, hő hatására lebomlik)
Sárgabarack, spárga, avokádó, bab, cékla zöldje, brokkoli, hajdinacsíra, sárgadinnye, karfiol, citrusfélék, uborka, minden mag, szőlő, leveles zöldségek, narancs, borsó, pekándió, szilva, aszalt szilva, mazsola, rozs, szója, spenót, spirulina, kelbimbó, napraforgómag, édes burgonya, dió, búzacsíra és búzafű.

Inositol (B-vitamin komplex)
Mandula, articsóka, árpa, bab, sárgarépa, szeder, kelbimbó, káposzta, sárgadinnye, kukorica, minden gyümölcs, fokhagyma, minden mag, a kender (tej / olaj / por / mag), szárított élesztőpehely, dió, zab, hagyma, narancs, mogyoró, zöldborsó, mazsola, spirulina, napraforgómag, minden leveles zöldség, búzacsíra és búzafű.

Paba / PARA-amino-benzoesav (B-vitamin komplex)
Bab, barna rizs, minden mag, leveles zöldségek, melasz (finomítatlan), gomba, szárított élesztőpehely, spenót, búzakorpa, búzacsíra és búzafű.

C-vitamin / Aszkorbinsav (hő hatására lebomlik)
Alma, spárga, cékla, minden bogyós gyümölcs, brokkoli, káposzta, kakaó és csokoládé, sárgadinnye, karfiol, zeller, cseresznye, meggy, citrusfélék, uborka, fokhagyma, grapefruit, zöld leveles zöldségek, zöldpaprika, kelkáposzta, bab, kiwi, citrom, lime, mangó, hagyma, narancs, petrezselyem, zöldborsó, ananász, burgonya, retek, málna, spenót, spirulina, eper, édesburgonya, paradicsom, vízi torma, görögdinnye, búzafű.

D-vitamin / Kalciferol
Avokádó, bazsalikom, sárgarépa, görögszéna (por és mag formában is), fokhagyma, leveles zöldségek, shiitake gomba, petrezselyem, minden mag, spirulina, napraforgómag, napfény (!), édesburgonya, zsázsa és búzafű.

D2-vitamin / Ergocalciferol
Spirulina, napfény (!), élesztő.

E-vitamin / Tokoferol
Mandula, alma, spárga, avokádó, árpa, szeder, brokkoli, barna rizs, kakaó és csokoládé, sárgarépa, cseresznye, meggy, kukorica, gyermekláncfű zöldje, lenolaj és lenmag, minden gyümölcs, minden mag, leveles zöldségek, kender (tej / olaj / por / mag formában is), póréhagyma, dió, zab, olívaolaj, narancs, petrezselyem, paszternák, mogyoró, quinoa, minden mag, spenót , spirulina, kelbimbó, eper, napraforgó, édesburgonya, paradicsom, növényi olajok, búzacsíra és búzafű.

F-vitamin / Telítetlen zsírsavak (hő hatására lebomlik)
Mandula, avokádó, minden gyümölcs, fokhagyma, gyömbér, dió, olívaolaj, narancs, petrezselyem, mogyoró, pekándió, gyökérzöldségek, minden mag, szója, spenót, spirulina, kelbimbó, napraforgó magvak, növényi olaj, búzacsíra, a búza és a búzafű.

K-vitamin / Fillokinon
Brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, cayenne paprika, kukorica, gyömbér, leveles zöldségek, kelkáposzta, gomba, zab, zabpehely, zab, zöldborsó, burgonya, gyökérzöldségek, rozs, szója, spenót, eper, búzacsíra és búzafű.

P-vitamin / Bioflavonoidok (hő hatására lebomlik)
Sárgabarack, szeder, hajdina, cseresznye, citrusfélék (a belső héj), ribizli, grapefruit, szőlő, boróka, citrom, narancs, petrezselyem, szilva.

T-vitamin (kevéssé ismert)
Szezámmag, néhány növényi olaj.

U-vitamin (kevéssé ismert)
Nyers káposzta, nyers zeller, nyers leveles zöldségek.

Egyéb tápanyagok

Allil-szulfidok
Metélőhagyma, fokhagyma, póréhagyma és vöröshagyma.

Alfa-karotin
Minden bogyós gyümölcs, brokkoli, sárgarépa, kukorica, leveles zöldségek (leveles), narancs, őszibarack, sütőtök, alga és az édesburgonya

Alfa-liponsav
Brokkoli, burgonya és spenót.

Antocián
Fekete ribizli, áfonya, cseresznye, meggy, málna, vörös káposzta és eper.

Arginin
Alma, sárgabarack, bab, kakaó és csokoládé, kókusz, padlizsán, minden gabonaféle, dió, ananász, eper, paradicsom, zöldségek (kivéve zeller, fehérrépa).

Béta-szitoszterol
Minden gyümölcs és leveles zöldség.

Bioflavonoidok
Sárgabarack, szeder, fekete ribizli, áfonya, hajdina, sárgadinnye, cseresznye, meggy, citrus gyümölcsök, áfonya, bodza, egres, grapefruit, citrom, hagyma, petrezselyem, paprika, szilva, aszalt szilva, gránátalma, mazsola, málna, vörös szőlő mag, eper, paradicsom, dió.

Bór
Mandula, alma, bab, káposzta, sárgarépa, datolya, mogyoró, szőlő, leveles zöldségek, mogyoró, körte, szilva, aszalt szilva, mazsola, szója és búza.

Cink
Mandula, aloe vera, bab, kakaó és csokoládé, kesudió, cayenne paprika, kókuszdió, kukorica, fokhagyma, minden mag, leveles zöldségek, kender (tej / olaj / por / mag formában is), gomba, szárított élesztőpehely, hagyma, petrezselyem, amerikai mogyoró, zöldborsó, pekándió, fenyőmag, mák, tökmag, mazsola, szezámmag, szója, spenót, spirulina, napraforgómag, dió, búzacsíra és búzafű.

Cisztein
Szója és teljes kiőrlésű búza.

Ellágsav
Alma, fekete ribizli, fekete dió, cseresznye, áfonya, szőlő, gránátalma, mazsola, málna és szamóca.

Fehérjék
Bab, brokkoli (40%), barna rizs, kakaó és csokoládé, karfiol (40%), chlorella, gyümölcs (2-3%), az összes gabonaféle, a kender (tej / olaj / por / mag formában is), lencse, diófélék, minden mag, szója, leveles zöldségek és búzafű.

Fenil-anilin
Mandula, alma, sárgabarack, avokádó, banán, bab, cékla, sárgarépa, füge, minden mag, dió, petrezselyem, őszibarack, körte, ananász, minden mag, eper, paradicsom, zöldség (kivéve a fejes saláta és a retek).

Fitofluén
Paradicsom.

A-flavonoidok
Kakaó és csokoládé, minden gyümölcs és zöldség.

Fluor (hő hatására lebomlik)
Mandula, avokádó, cékla zöldje, fekete tea, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, gyermekláncfű zöldje, datolya, fokhagyma, zöld tea, zöld leveles zöldségek, dió, zab, petrezselyem, rozs, az összes mag, spenót, paradicsom, fehérrépa zöldje, vízitorma, a búza és a búzafű.

Frukto-oligoszacharidok
Articsóka, banán, árpa, fokhagyma, hagyma, paradicsom.

Foszfor
Mandula, sárgabarack, spárga, banán, bab, cékla zöldje, brokkoli, káposzta, zeller, kókuszdió, kukorica, datolya, aszalt gyümölcs, minden mag, fokhagyma, minden gabonaféle, leveles zöldségek, kelkáposzta, lencse, mangó, dió, zab, hagyma, petrezselyem, zöldborsó, pisztácia, burgonya, tökmag, mazsola, barna rizs, vadrizs, szezámmag, az összes mag, spirulina, kelbimbó, mángold, zsázsa, búzacsíra búzafű.

Gamma-karotinoid
Paradicsom.

Gamma-linolénsav
Fekete ribizli magolaj.

Germánium
Aloe vera, árpa, fokhagyma, shiitake gomba és a zab.

Glutaminsav
Datolya és shittake gomba.

Glutamin
Zab, petrezselyem, spenót.

Glutation
Alma, spárga, avokádó, brokkoli, sárgadinnye, sárgarépa, karfiol, fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyem, őszibarack, burgonya, spenót, kelbimbó, eper, paradicsom, dió, görögdinnye és a sütőtök.

Glicin
Avokádó, zab, búzacsíra és teljes kiőrlésű búza.

Heszperidin
Minden bogyós gyümölcs, hajdina, grapefruit, citrom és a narancs.

Hisztidin
Alma, bab, dió, ananász, minden mag és zöldség (kivéve zeller, a retek és a fehérrépa).

Indol
Bimbóskel, káposzta, karfiol, kelkáposzta és a retek.

Jód
Alma, articsóka, spárga, bab, répa, áfonya, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, zeller, snidling, citrusfélék, kókusz, padlizsán, fokhagyma, paprika, káposzta, vöröshagyma, mogyoró, körte, ananász, tengeri só, szezámmag, szója, spenót, sütőtök, eper, mángold, paradicsom, fehérrépa, vízitorma, a görögdinnye és a búza.

Izoflavon
Minden bogyós gyümölcs, brokkoli, káposzta, sárgarépa és a szója.

Izoleucin
Alma, sárgabarack, bab, datolya, füge, dió, őszibarack, körte, rozs, minden mag, eper, paradicsom, zöldség (kivéve zeller, fejes saláta és retek).

Katekin
Minden bogyós gyümölcs, fekete tea, kakaó és csokoládé, zöld tea.

Kalcium
Mandula, sárgabarack, avokádó, bab, brokkoli, káposzta, szentjánoskenyér, sárgarépa, karfiol, zeller, csicseriborsó kókusz, kukorica, gyermekláncfű zöldje, füge, mogyoró, minden mag, leveles zöldségek, mogyoró, kender (tej / olaj / por / mag formában is), citrom, lencse, fejes saláta, köles, dió, zab, hagyma, narancs, petrezselyem, aszalt szilva, mazsola, szezámmag , szója, spirulina, kelbimbó, napraforgómag, zsázsa, búzafű.

Kálium (hő hatására lebomlik)
Mandula, alma, sárgabarack, avokádó, banán, bab, cékla zöldje, fekete ribizli, áfonya, brokkoli, káposzta, sárgadinnye, sárgarépa, cseresznye, meggy, citrusfélék, uborka, gyermekláncfű zöldje, datolya, füge, fokhagyma, minden mag, szőlő, leveles zöldségek, a kender (tej / olaj / por / mag formában is), lencse, mangó, vöröshagyma, narancs, pekándió, pisztácia, burgonya, aszalt szilva, tökmag mazsola, szezámmag, spirulina, kelbimbó, napraforgómag, paradicsom, fehérrépa, vízitorma, görögdinnye, búzafű, sütőtök.

Kampferol
Spárga, cékla, karfiol, kapor, a grapefruit és szamóca.

Kén
Alma, sárgabarack, spárga, avokádó, bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, cayenne paprika, zeller, snidling, kukorica, uborka, padlizsán, füge, fokhagyma, az összes gabonaféle, leveles zöldségek, a kender (olaj / por / mag formában is), torma, kelkáposzta, dió, zab, hagyma, paszternák, őszibarack, borsó, szilva, burgonya, aszalt szilva, tökmag , málna, szezámmag, spenót, spirulina, zöldbab, mángold, paradicsom, fehérrépa, vízitorma, búza, búzacsíra búzafű.

Klór
Avokádó, banán, cékla, szeder, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, zeller, kókusz, uborka, gyermekláncfű zöldje, datolya, padlizsán, füge, kelkáposzta, fejes saláta, gomba, zab, hagyma, őszibarack, borsó , ananász, retek, spenót, spirulina, kelbimbó, eper, napraforgó, burgonya, édesburgonya, mángold, paradicsom, vízitorma, görögdinnye, búza és búzafű.

Kobalt
Sárgabarack, brokkoli, fokhagyma, leveles zöldségek, spenót, spirulina, búza, búzacsíra és búzafű.

Kriptoxantin
Alma, sárgabarack, kukorica, paprika, citrom, narancs, paprika.

Króm
Alma, banán, árpa, bazsalikom, bab, cékla, fekete bors, brokkoli, kakaó és csokoládé, sárgarépa, kukoricaolaj, fokhagyma, minden mag, szőlő, kender (tej / olaj / por / mag formában is), ásványvíz, gomba, szárított élesztőpehely, hagyma, narancs, mazsola, spirulina, paradicsom, dió és búzafű.

Kurkumin
Köménymag és kurkuma.

Kvercetin
Alma, fekete tea, brokkoli, hajdina, cseresznyét, citrusfélék, fokhagyma, zöld tea, zöld leveles zöldségek, vörös- és lilahagyma, és a vörös szőlő.

Lecitin
Bab, az összes gabonaféle, szárított élesztőpehely.

Leucin
Alma, sárgabarack, datolya, füge, az összes mag és gabona, diófélék, őszibarack, körte, eper, paradicsom, zöldség (kivéve zeller, fejes saláta és retek).

Lignin
Len (olaj és mag formában is)

Limonin
Köménymag, grapefruit, citrom, narancs és a mandarin.

Lítium
Padlizsán, leveles zöldségek, paprika és paradicsom.

Lutein
Alma, sárgabarack, cékla, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, kelkáposzta, kukorica, vörös áfonya, kelkáposzta, kiwi, fejes saláta, narancslé, narancshéj, paprika, őszibarack, borsó, burgonya, sütőtök, mazsola, piros szőlő, paprika, spenót, spirulina, paradicsom, fehérrépa zöldje, sütőtök és a cukkini.

Likopin
Sárgabarack, sárgarépa, grapefruit (rózsaszín), zöldpaprika, paradicsom, görögdinnye.

Lizin
Aloé vera, Alma, sárgabarack, avokádó, banán, bab, sárgadinnye, datolya, füge, minden mag, grapefruit, dió, narancs, őszibarack, körte, ananász, minden mag, eper, paradicsom és minden zöldség.

Magnézium
Alma, sárgabarack, articsóka, avokádó, banán, bab, répa, brokkoli, kakaó és csokoládé, sárgadinnye, sárgarépa, karfiol, zeller, kókuszdió, kukorica, datolya, görögszéna (por / mag formában is), füge, fokhagyma, minden mag, grapefruit, szőlő, leveles zöldségek, kender (tej / olaj / por / mag formában is), citrom, lencse, mangó, gombák, dió, narancs, paprika, petrezselyem, őszibarack, körte, paprika, ananász, szilva, aszalt szilva, barna rizs, vadrizs, minden mag, szezámmag, spirulina, kelbimbó, főzőtök, eper, napraforgó, édesburgonya, paradicsom, zsázsa, görögdinnye, búza és búzafű.

Mangán
Alma, sárgabarack, avokádó, banán, bab, cékla zöldje, cékla, szeder, áfonya, brokkoli, kakaó és csokoládé, sárgarépa, zeller, snidling, uborka, gyermekláncfű zöldje, minden mag, grapefruit, zöld színű leveles zöldségek, a hüvelyesek, mangó, diófélék, zab, narancs, petrezselyem, borsó, ananász, szilva, aszalt szilva, minden mag, szója, spirulina, édes burgonya, dió, zsázsa, búzafű.

Metionin
Alma, sárgabarack, banán, brazil dió, barna rizs, kelbimbó, káposzta, sárgadinnye, karfiol, metélőhagyma, datolya, füge, fokhagyma, minden mag, lencse, dió, hagyma, narancs, őszibarack, körte, ananász, szezámmag, szója, eper, napraforgó, paradicsom és zsázsa.

Metil-szulfonil metán
Aloé vera, fenyőmag és a mosatlan, eső öntözte gyümölcsök.

Molibdén
Sárgabarack, bab, sárgadinnye, sárgarépa, fokhagyma, szőlő, leveles zöldségek, az összes gabonaféle, a hüvelyesek, mazsola, spirulina, eper, napraforgómag és búzafű.

Monoterén
Bazsalikom, brokkoli, sárgarépa, citrusfélék, padlizsán, petrezselyem, borsmenta, paradicsom.

Nátrium
Alma, sárgabarack, spárga, cékla, brokkoli, kelbimbó, sárgadinnye, sárgarépa, kesudió, zeller, kókusz, kelkáposzta, datolya, füge, fokhagyma, szőlő, kelkáposzta, lencse, mangó, köles, olajbogyó, hagyma, petrezselyem, szilva, aszalt szilva, mazsola, vörös káposzta, tengeri só (finomítatlan), szezámmag, spenót, spirulina, kelbimbó, eper, édesburgonya, mángold, paradicsom , fehérrépa, vízitorma, görögdinnye, búza és búzafű

Nyomelemek
Kender (tej / olaj / por / mag formában is), diófélék, tengeri só, alga, minden mag, szója, spirulina, kelbimbó és az összes zöldség.

Omega-zsírsavak
Bab, fekete ribizli magolaj, káposzta, repceolaj, lenmag (olaj / mag formában is), kukorica, leveles zöldségek, a kender (olaj / mag / por / tej formában is) , fenyőmag, tökmag, szezámmag, szója, kelbimbó, főzőtök, növényi olajok, dió és a búza.

Pektin
Alma, banán, áfonya, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, füge, grapefruit, vöröshagyma, fehérrépa zöldje és vízitorma.

Proanticianid
Szeder, áfonya, citrusfélék magvai, cseresznye, szeder, szőlőmag és málna.

Q10-koenzim
Mandula, az összes gabonaféle és a spenót.

Réz
Mandula, sárgabarack, avokádó, árpa, bab, sárgarépa, brokkoli, hajdina, kakaó és csokoládé, karfiol, mogyoró, fokhagyma, szőlő, leveles zöldségek, az összes gabonaféle, mogyoró, lencse, köles, gombák, dió, zab, petrezselyem, borsó, pekándió, szilva, gránátalma, aszalt szilva, mazsola, szója, spirulina, napraforgómag, paradicsom, dió.

Rezveratrol
Szőlő héja és levele.

Ribonukleinsav építőanyagai
Spárga, cékla, leveles zöldségek, lencse, gombák, dió és a retek.

Rostok
Kakaó és csokoládé, minden gyümölcs és zöldség.

Rutén
Sárgabarack, szeder, hajdina, cseresznye, citrusfélék belső héja.

Szelén
Spárga, cékla, brokkoli, barna rizs, káposzta, sárgarépa, kesudió, zeller, fokhagyma, minden mag, mangó, gomba, szárított élesztőpehely, dió, hagyma, petrezselyem, tengeri alga, szója, spirulina, kelbimbó, főzőtök, napraforgómag, paradicsom, búzacsíra és búzafű.

Szilícium
Mandula, alma, sárgabarack, articsóka, spárga, banán, árpa, cékla, sárgarépa, karfiol, zeller, cseresznye, meggy, kukorica, uborka, gyermekláncfű zöldje, füge, minden mag, szőlő, kender (dió / olajos / por / mag formában is), torma, póréhagyma, fejes saláta, zab, hagyma, szilva, sütőtök, retek, mazsola, minden mag, gyümölcsök és zöldségek héja, spenót, spirulina, kelbimbó, eper, mángold, napraforgómag, paradicsom, görögdinnye, búzacsíra, búzafű és vadrizs.

Szulforafán
Brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kelkáposzta, fehérrépa

Szuper-oxid-dizmutáz
Brokkoli, káposzta, leveles zöldségek, szárított élesztőpehely és búzafű.

Teronin
Alma, sárgabarack, bab, datolya, füge, minden mag, dió, őszibarack, körte, minden mag, eper, paradicsom, zöldség (kivéve zeller és fejes saláta).

Triptofán
Avokádó, banán, bab, kakaó és csokoládé, kesudió, metélőhagyma, datolya, füge, minden gabonaféle, grapefruit, dió, narancs, őszibarack, körte, ananász, tökmag, eper, napraforgómag, paradicsom, édes burgonya és az összes zöldség.

Tirozin
Mandula, alma, sárgabarack, spárga, avokádó, banán, bab, répa, paprika, sárgarépa, cseresznye, meggy, uborka, füge, póréhagyma, fejes saláta, petrezselyem, tökmag, szezámmag, spenót, spirulina, eper, napraforgó, vízitorma, görögdinnye, búzacsíra és teljes kiőrlésű búza.

Valin
Alma, sárgabarack, bab, datolya, füge, magvak, gombák, dió, őszibarack, körte, magvak, eper, paradicsom, zöldség (kivéve zeller, fejes saláta).

Vanádium
Kapor, gabonafélék, olajbogyó, petrezselyem, retek, szója és zöldbab.

Vas
Mandula, sárgabarack, articsóka, spárga, banán, bab, cékla, szeder, melasz, búzakorpa, kakaó és csokoládé, sárgarépa, kesudió, cseresznye, csicseriborsó (főtt), datolya, aszalt gyümölcs, füge, minden mag, szőlő, diófélék, zöldpaprika, leveles zöldségek, a kender (tej / olaj / por / mag formájában is), lencse, köles, szárított élesztőpehely, zabpehely, vöröshagyma, petrezselyem, pekándió, pisztácia, szilva, aszalt szilva, tökmag, mazsola, minden mag, szója, spirulina, kelbimbó, főzőtök, napraforgómag, mángold, dió, búzacsíra, búzafű.

Zeaxantin
Paprika, kukorica, szőlő, zöld leveles növények, kiwi, narancs, paprika, mazsola, spirulina, sütőtök és a cukkini.

Zeta-karotin
Paradicsom.

Forrás: http://inourishgently.com/every-single-nutrient-vegan/

 

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.