Űrhajós koszt és a leves | Kertkonyha

Űrhajós koszt és a leves

Emlékszel a régi híradókra? Valahogy gyakrabban voltak űrutazások, sokkal többet lehetett hallani űrrepülőkről meg űrállomásokról, nem? És persze külön csemege volt látni, hogy miként töltik ott a mindennapokat.

Emlékszem, amikor azt mutatták be, hogy mit és hogyan esznek, mi meg döbbenten néztük, amint az emberiség legjava fóliázott zacskókból lapátolja ki a gyanús masszákat, vagy tubusból szívja ki az ételsűrítményeket. Csodálkoztunk, hogy ezt egyáltalán meg tudják enni. Komolyan sajnáltuk őket, mert abban az ételben bizony semmi jó nem volt, az holtbiztos. Mű ízek, mű formában, műanyag tasakokban.
De hát, gondoltuk, valamit valamiért. Ők hősök, fenn lehetnek az űrben, láthatják, amit senki más, történelmet írhatnak. Belefér, hogy 1-2 hétig ilyen lehetetlen dolgokon élnek.

Mű ízek, mű formában, műanyag tasakokban. Nem emlékeztet ezt téged valamire? Nézzük másik irányból a dolgot.

Abban mindenki egyetért, hogy a házi koszt az igazi, és anyu meg a nagyi főztje mindent visz. Jobban esik az „igazi” alapanyagokból és frissen készült étel, mint a félkész, a konzerv vagy a porból készült. Miért? Mert így vagyunk összerakva, a friss tesz jót nekünk.

Beszéljünk most konkrétan a levesekről. Mi a helyzet gyorsleves fronton? Manapság rengetegféle előre elkészített levest lehet kapni.

Mi a gond a legtöbb porlevessel? Mi a gond a legtöbb instant levessel?

Erre mindenki tudja a választ. Túl kevés benne az egészség, annál több viszont a tartósítószer és az ízfokozó. Mindkettőt összefüggésbe hozták már rákos megbetegedésekkel, allergiákkal, elhízással, függőségekkel. Bár hivatalos kutatások szerint egyikkel sincsen baj, és a halálos dózist étkezéssel elfogyasztani szinte lehetetlen, valahogy mégsem szívesen eszünk olyan ételt, ami fura összetevők sorát tartalmazza. És ez miért lehet?
Mert ösztönösen olyan táplálékot keresünk, ami friss, természetes összetevőkből készül, és kerüljük, amiben sok az ismeretlen vegyületeket jelölő E-szám, és furcsán sokáig eláll.

Ugyanakkor nem véletlen az ilyen levesek népszerűsége, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthetők. Vonzó dolog, hogy egy zacskó tartalmát csak be kell áztatni egy tányér vízbe, és 10 perc alatt már készen is van az ebéd fele.

És mi van, ha azt mondom, hogy tudok egy csomó „igazi” levest, ami meg 15-20 perc alatt van kész?
Neked megér plusz 5-10 percet az egészséged?
Ha a válaszod igen, nézd meg, milyen finom levesek vannak a megrendelhető online receptgyűjteményünkben, KATTINTS IDE.

Ha többet szeretnél tudni erről a kiadványról, akkor KATTINTS IDE.

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.