Vegánuár | Kertkonyha

Vegánuár

Collage celebsTalálós kérdés:
Vajon mi a közös a következő emberekben?

Hát, az, hogy Jared Leto , Gwyneth Paltrow, Bill Clinton, Alicia Silverstone, Ben Stiller, Daryl Hannah, Mike Tyson, Scarlet Johansson, Woody Harrelson, Pamela Anderson, Angelina Jolie, Brad Pitt, Natalie Portman, Moby, Jennifer Lopez, Alec Baldwin, mind elkötelezett vegánok, akik hangot is adnak annak, hogy mennyit köszönhetnek ennek az életmódnak.

 

 

És most itt a lehetőség, hogy ebben a hónapban sok tízezer emberrel együtt pár napra (vagy akár többre) te is kipróbáld, amit ők. :)

Minden év januárjában zajlik a nemzetközi Vegánuár, azaz az egyhónapos vegán életmód kampány. Arra biztatjuk az embereket, hogy legalább rövid időre térjenek át a hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentes táplálkozásra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Vegánuár nem titkolt célja felhívni a figyelmet a mindennapi táplálkozás egészségügyi, állat- és környezetvédelmi hatásaira, és megmutatni, hogy a vegán életvitel nemhogy nem nehéz, de kifejezetten élvezetes, bárki megengedheti magának, és könnyen megvalósítható.
A növényi ételeknek változatosak, nagyon finomak, és szinte azonnali pozitív hatásai vannak a szervezetre, a hosszú távú előnyei pedig vitathatatlanok.

20140928 trüfli (500x323)A zöldségek, gyümölcsök, gabonák és hüvelyesek kiegészülve az olajos magvakban, olívában található jótékony növényi olajokkal tökéletes táplálékul szolgálnak bármilyen élethelyzetben és életkorban, ahogy ezt hivatalos állásfoglalásban több alkalommal számos táplálkozástudományi szervezet rögzítette.

Vega nyárs

Ugyanakkor számos nemzetközi kutatás bizonyította már, hogy a hús és állati termékek fogyasztása sajnos egyértelműen összefüggésbe hozható az olyan civilizációsnak mondott betegségeinkkel, mint a rák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és az allergiák. A jó hír az, hogy növényi étrenddel ezek nem csupán nagy eséllyel elkerülhetők, de akár vissza is fordíthatók.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kicsit kitekintve a saját konyhánkból pedig arra is rájövünk, hogy vegán ételekkel többet teszünk a klímaváltozás megállításáért, a környezetszennyezés csökkentéséért, az ivóvízkészlet és az őserdők megóvásáért és nem utolsósorban az állatok jólétéért, mint a bundák bojkottjával, az energiatakarékos izzókkal és csapokkal, autó helyett biciklizéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel és megannyi egyéb móddal együttvéve.
A fenti alternatívák azt sugallják, hogy általuk számottevő hatással lehetünk a bolygó egészségére, a saját és gyermekeink jövőjére, de amellett, hogy nagyon pozitív kezdeményezések, sajnos együttesen sem nyomnak annyit a latban, mint amennyit az állati eredetű élelmiszerek széleskörű visszaszorítása jelentene.

Dióhéjban erről szól a Vegánuár.
Lehet benne valami, ha a kipróbálás során a résztvevők 75%-a azonnali pozitív hatásokról számolt be, és évről évre 51%-uk tartósan is áttér a vegán étkezésre! :)

Ha érdekel, ITT tudsz a Vegánuárról többet olvasni (angol, német, olasz, spanyol és kínai nyelven).
Ha szeretnél vegán recepteket kipróbálni, akkor a Kertkonyhában rengeteg közül válogathatsz kedvedre.

Ha pedig szeretnél vegán főzést tanulni, akkor ITT jelentkezz aktuális főzőtanfolyamaink valamelyikére, ahol személyesen sajátíthatod el a vegán ételek készítésének titkát. :)

Na? Kíváncsi vagy?

 

 

 

 

Források:
Dr. T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell: Kína tanulmány
Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (ENSZ): Tanulmány az állattartás és a klímaváltozás kapcsolatáról (2013) (angolul)
PETA – Vegán étrenddel a globális felmelegedés ellen (angolul)
Erdőirtás az Amazonasban (angolul)

 

 

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.