A szejtán nem más, mint búzasikér, azaz a gabona fehérjében gazdag része. A belőle készült étel kinézetre, állagra is nagyon hasonlít a húsra, valamint éppolyan arányban tartalmaz fehérjét.
A szejtán felhasználása nagyon sokszínű, lényegében megegyezik a húséval: ugyanúgy lehet szeletelni, kockázni, kisütni, szafttal felfőzni, ezért tökéletes alternatíva a vegetáriánus és vegán konyhában. A tévhittel ellentétben elkészítése nagyon egyszerű és gyors, mindenképp sokkal gyorsabb, mint a hentesnél sorban állni, a húst hazavinni, kicsomagolni, megmosni, bontani és szeletelni, és persze megfőzni, mert szejtánra ez pár perc csupán.De a legeslegfontosabb természetesen, hogy nem kellett senkinek meghalnia az ebédünk kedvéért. :)
Hozzávalók:
- 250 g búzasikér (szejtánpor)
- 50 g finomliszt
- egy csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- fűszerek: két teáskanál só, egy teáskanál pirospaprika, bors, füstaroma, szójaszósz ízlés szerint
- 3 dl víz
- Egy nagy fazékban tegyünk fel vizet forrni.
- Amíg melegszik, a por állagú hozzávalókat alaposan elvegyítjük egy tálban, majd hozzáadjuk a 3dl vizet. Meglepően gyorsan fog összeállni, de vigyázni kell, ne adjunk hozzá túl sok vizet, csak annyit, hogy a gombóc összeszedje az összes port az edény faláról. Egy kis állás után gyúrjunk belőle egy hurkát, és szeleteljük fel újjnyi vastagra.
- Amikor forr a víz, tegyük bele a búzahús szeleteket, és várjuk meg, míg pár perc alatt megfő.
- Amikor szépen megduzzadnak, és feljönnek a víz tetejére, akkor van kész. Ki lehet venni, és konyharuhára téve szárogatni kicsit.
Extra tipp: pont úgy lehet a búzahússal dolgozni, mint az állati eredetű hússal. A fenti mennyiségből elég nagy adag lesz, kb. 10 szelet, de mivel károsodás nélkül fagyasztható, érdemes nagyobb adagot elkészíteni, és amikor főzni szeretnénk vele, csak ki kell venni a mélyhűtőből annyit, amennyire szükségünk van.
Jó étvágyat!
Megjegyzés: a szejtán állaga változtatható attól függően, hogy puhább vagy kötöttebb búzahúst szeretnénk. Minél több a liszt és a szódabikarbóna, annál lazább lesz az állaga, jobban emlékeztet a csirkére, pulykára. Ha nem teszünk bele szódabikarbónát, disznó- vagy marhahús állagot kapunk, a liszt és szódabikarbóna teljes elhagyásával pedig tömör, rugalmas textúrát, ami leginkább kacsahúsra fog emlékeztetni.
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven