Vitaminbomba torta | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Vitaminbomba torta

A kemény hidegek mostanra elmaradtak, a nappalok hosszabbak, és a nap is melegít már egy kicsit. Csodálatos évszak a tavasz! Ugyanakkor a március közepétől április közepéig tartó időszakban jelentkezik a tavaszi fáradtság is, amitől sokan fáradékonyságraidegességreingerültségre panaszkodnak.

A nem megfelelő táplálkozás nagy eséllyel lehet mindezek okozója. Amellett, hogy télen nincs annyi friss zöldség és a gyümölcs, még ezekből is kevesebbet fogyasztunk, mert jobban esnek a nehezebb ételek, mint a hús, krumpli és a levesek. Csoda, hogy ilyenkorra kimerülnek a vitaminraktáraink?

Mit tehetünk ez ellen? Hát, természetesen, töltsük fel őket! :) Erre a küldetésre terveztem a következő vitaminbomba tortát.

Mit tehetünk ez ellen? Hát, természetesen, töltsük fel őket! :) Erre a küldetésre terveztem a következő vitaminbomba tortát.
A narancs, a grapefruit, a zabpehely és dió vitaminjai készen állnak a bevetésre, és mivel ezt az édességet nem kell sütni, így megmarad benne minden úgy, ahogy az anyatermészet megalkotta. Benne van a napi C-vitamin szükséglet többszöröse, ami mellől nem hiányoznak az A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E és K-vitaminok sem.

Hozzávalók egy 18 átmérőjű formához:

Az alap:

  • 100 g dió
  • 60 g zabpehely
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 40 g olvasztott kókuszolaj
  • egy csipet só

A krém:

  • 1,25 frissen csavart narancslé
  • 80 g kesudió
  • 0,7 dl víz
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1,5 dl olvasztott kókuszolaj

A díszítés:

  • 1 grapefruit és 1 narancs
  • szirup vagy méz

Előkészületek:
Préseljük ki a szükséges mennyiségű narancslevet, és áztassunk bele a kesudiót.

  1. Az alaphoz az olaj kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat. Amikor homogén, öntsük bele az olajat is, és ha kívánja, 2 evőkanál vizet, hogy összeálló masszát kapjunk.
  2. Egy kb. 18 cm átmérőjű formát (lábost) béleljünk ki folpackkal, és szorosan nyomkodjuk az aljába a tésztát.
  3. A krém alapanyagait is turmixoljuk össze, itt is utoljára hagyva az olajat. Öntsük a krémet a formába, takarjuk le, és tegyük be a hűtőbe.
  4. Félóra elteltével nézzünk rá, hogy dermed-e már a teteje annyira, hogy elbírja a díszítést. A közben meghámozott és kifilézett narancs és grapefruit szeletekkel rakjuk ki a torta tetejét, gyengéden benyomkodva azokat a krémbe.
  5. Takarjuk le ismét a tortát, és tegyük vissza a hűtőbe egy egész éjszakára.
  6. Tálaláskor csorgassuk meg sziruppal vagy mézzel a tetejét.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.