A kemény hidegek mostanra elmaradtak, a nappalok hosszabbak, és a nap is melegít már egy kicsit. Csodálatos évszak a tavasz! Ugyanakkor a március közepétől április közepéig tartó időszakban jelentkezik a tavaszi fáradtság is, amitől sokan fáradékonyságra, idegességre, ingerültségre panaszkodnak.
A nem megfelelő táplálkozás nagy eséllyel lehet mindezek okozója. Amellett, hogy télen nincs annyi friss zöldség és a gyümölcs, még ezekből is kevesebbet fogyasztunk, mert jobban esnek a nehezebb ételek, mint a hús, krumpli és a levesek. Csoda, hogy ilyenkorra kimerülnek a vitaminraktáraink?
Mit tehetünk ez ellen? Hát, természetesen, töltsük fel őket! :) Erre a küldetésre terveztem a következő vitaminbomba tortát.
Mit tehetünk ez ellen? Hát, természetesen, töltsük fel őket! :) Erre a küldetésre terveztem a következő vitaminbomba tortát.
A narancs, a grapefruit, a zabpehely és dió vitaminjai készen állnak a bevetésre, és mivel ezt az édességet nem kell sütni, így megmarad benne minden úgy, ahogy az anyatermészet megalkotta. Benne van a napi C-vitamin szükséglet többszöröse, ami mellől nem hiányoznak az A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E és K-vitaminok sem.
Hozzávalók egy 18 átmérőjű formához:
Az alap:
- 100 g dió
- 60 g zabpehely
- 3 evőkanál nádcukor
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 40 g olvasztott kókuszolaj
- egy csipet só
A krém:
- 1,25 frissen csavart narancslé
- 80 g kesudió
- 0,7 dl víz
- 3 evőkanál nádcukor
- 1,5 dl olvasztott kókuszolaj
A díszítés:
- 1 grapefruit és 1 narancs
- szirup vagy méz
Előkészületek:
Préseljük ki a szükséges mennyiségű narancslevet, és áztassunk bele a kesudiót.
- Az alaphoz az olaj kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat. Amikor homogén, öntsük bele az olajat is, és ha kívánja, 2 evőkanál vizet, hogy összeálló masszát kapjunk.
- Egy kb. 18 cm átmérőjű formát (lábost) béleljünk ki folpackkal, és szorosan nyomkodjuk az aljába a tésztát.
- A krém alapanyagait is turmixoljuk össze, itt is utoljára hagyva az olajat. Öntsük a krémet a formába, takarjuk le, és tegyük be a hűtőbe.
- Félóra elteltével nézzünk rá, hogy dermed-e már a teteje annyira, hogy elbírja a díszítést. A közben meghámozott és kifilézett narancs és grapefruit szeletekkel rakjuk ki a torta tetejét, gyengéden benyomkodva azokat a krémbe.
- Takarjuk le ismét a tortát, és tegyük vissza a hűtőbe egy egész éjszakára.
- Tálaláskor csorgassuk meg sziruppal vagy mézzel a tetejét.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven