Képzeljük el, amint kivisszük az asztalra ezt a finomságot, és először mindenkinek eláll tőle a szava. Aztán meg jönnek a kérdések.
Hű, de jól néz ki, mi ez? Nahát, krumplipüré? És mitől marad egyben? És mi van még benne? Ezt hogy csináltad?
(…) Kaphatok még egy szeletet?
Szeretjük az ismerős, de mégis kicsit más dolgokat, mert az rögtön érdekes, sőt nagyon izgalmas dolog lesz. Pont ilyen ez a krumplipüré torta is, ami bármikor lehet fejedelmi köretünk, de ha felturbózzuk zöldségekkel, könnyű főételként is ugyanúgy megállja a helyét.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű csatos tortaformához, 4-5 személyre:
- 1,5 kg krumpli
- 300 g brokkoli
- 40 g csicseriborsóliszt
- 2 dl mandulatej
- 1 dl olívaolaj
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- A krumplit hámozzuk meg, és kockára vágva főzzük puhára sós vízben.
- Törjük át krumplinyomón, majd jól keverjük ki az olívaolajjal, mandulatejjel, szerecsendióval és csicseriborsóliszttel.
- A brokkolit szedjük rózsákra, vágjuk félbe, és 1-2 perc alatt sima vízben pároljuk elő.
- Ezután állítsuk össze a tortánkat: egy csatos tortaformát olajozzunk ki, öntsünk bele a krumplipürét, és sugárirányban rakosgassuk ki a brokkolival. Jól nyomkodjuk bele, de azért maradjon kinn a rózsák teteje.
- 180 fokos sütőben süssük egy-másfél órát, amíg a teteje megpirul, a széle pedig ropogósra sül. Szánjuk rá az időt a sütésre, így lehet majd szépen szeletelni, ha lehűlt kicsit.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 35 perc +sütés
Facebook hozzászólások