Ki ne szeretné a híres pesto szószt? Talán az, aki még nem kóstolta. :) Ez az a mennyei olasz szósz, ami minden tésztát feldob, bármikor és kb. bármennyit lehet enni belőle. Ehhez képest kifejezett sértés, hogy icipici üvegekben, és meglehetősen borsos áron árulják az üzletekben.
Csoda, hogy leküzdhetetlen vágyat éreztem, hogy elkészítsem a házi változatát? :)
Hozzáteszem, hogy természetesen a pesto olyan, mint a lecsó: ahány ház, annyi pesto. Volt korábban a blogon már egy zöld pesto recept, ezt egészíti ki most ez a vörös változat, azaz a pesto rosso.
Hozzávalók egy kisebb üveghez:
- 50 g szárított paradicsom
- 50 g dió
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 citrom leve
- 40 g prézli
- 1 evőkanál édes pirospaprika
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- só, bors
- A diót előzőleg minimum két órára áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi.
- Amikor a dió megpuhult, az olívaolajjal és citromlével együtt tegyük robotgépbe, és daráljuk 2 percig.
- Adjuk hozzá a szárított paradicsomot, pirospaprikát, sót és borsot, bazsalikomot, és kapcsoljuk vissza a gépet további 2-3 percre. Közben kaparjuk le az edény faláról a felverődött darabokat, hogy azokat is egyformára apríthassuk.
- Hozzáadott prézlivel állítsuk be a kívánt állagot.
Tálaljuk főtt tésztán, lehetőleg fusillin, azon szépen tapad.
Elég sokáig eláll(na) a hűtőben, hiszen az alapanyagok nem romlandók, de valahogy ezt sosem tudtam tesztelni, mert mindig gyorsan elfogyott. :)
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 10 perc
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven