A pasztíció nagyon jópofa étel. Elég jól kitalálták a görögök a tészta-szósz-tészta-besamel rétegezést, amitől a paradicsomos szósz az alsó réteg tésztába folyik bele, a besamel meg a felsőbe, így az egész finom szaftos lesz.
Nem túl bonyolult az elkészítés, és lehet még kicsit játszani is közben, és nagy a sikerélmény.
Aznap szebb, másnap viszont finomabb lesz. Tessék választani!
Hozzávalók egy közepes sütőtálhoz (2-3 adag):
- 250 g vastag makaróni tészta
A paradicsomos töltelék
- 350 g paradicsomszósz
- 60 g szójagranulátum
- 50 ml olívaolaj
- fél fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 1 csipet őrölt fahéj
- só, bors
A besamel
- 50 ml olívaolaj
- 30 g finomliszt
- 30 g szárított élesztőpehely
- 350 ml tej (nem cukrozott mandulatej)
- só, bors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
- Tegyük fel a tésztának egy nagy fazék sós vizet forrni. Ha lobog, tegyük bele az elfelezett tésztát, és félig főzzük meg.
- Egy másik fazékban forraljuk fel a szójagranulátumot másfélszeres sós vízzel, majd zárjuk el, és hagyjuk, hogy pár percig még szívja magát.
- Közben az olívaolajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a leszűrt szóját, és így is pirítsuk 10 percet.
- Öntsük hozzá a paradicsomszószt, ízesítsük a babérlevéllel, a fahéjjal. Sózzuk, borsozzuk, és amíg rotyog, készítsük el a besamel mártást.
- Egy lábosban melegítsük fel az olajat, szórjuk bele a lisztet és az élesztőpelyhet. Keverjük jól el. Folyamatos gyors kevergetés mellett lassan öntsük bele a tejet. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval.
- Következik az összeállítás. Vegyük ki a babérlevelet a szószból. Egy hőálló üvegtál aljára terítsük el a tészta felét, simítsuk rá az elkészített paradicsomos tölteléket, majd jön a maradék tészta és a besamel.
- Ezután csak meg kell sütni előmelegített, 220 fokos sütőben. Fél óra alatt szép piros lesz a teteje, rotyog, tehát pont jó.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + sütés
További recepteket ITT találsz.
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet: |
Facebook hozzászólások