Berber raguleves | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Berber raguleves

Ehhez a bejegyzéshez az ötletet egy eredeti berber recept adta, amivel nyár végén találkoztam. Rögtön megtetszett, és alig vártam, hogy kicsit hűvösre forduljon az idő, azon nyomban ki is próbáltam.

Meg kellett állapítanom, hogy egy igazi finom, melegítő ragulevesem van!
De vajon egy ennyire forró kontinensen mint Afrika, miért készítenek az emberek melegítő ételeket?
Hová az a sok fűszer, hová a forró leves, hová a ragu, a tartalmas zöldségek?

És akkor eszembe jutott  az éjjeli sivatag metsző hidege, a pusztában töltött éjszakák, a gyapjútakarók és a nomád élet fal nélküli sátrai.

És minden világossá vált.  Bizony, nagyon elkél egy ilyen leves oda is.

Fogadjátok az eredeti recept szelídített, enyhén európaisított verzióját, melegen ajánlom! :)

Extra tipp: A fahéj először alig érződik benne, és ilyenkor az ember (magamat beleértve) hajlamos kicsit rátenni még. Te inkább ne tedd. Kíváncsiságból se, mert a következő kóstolásnál már túl sok lesz. Nem szilvásgombócot készítünk. :D

Hozzávalók egy kis fazékhoz:

  • 300 g sütőtök
  • 1 nagy krumpli
  • 2 szál szálzeller
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1/4 vöröshagyma
  •  1/2 csicseriborsó konzerv
  • 1 ek bio ételízesítő (szárított zöldség)
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 evőkanál édes pirospaprika (ízlés szerint csípőssel keverhető)
  • 1/2 kk örölt kömény
  • 1/2 mk római kömény
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • só, bors
  1. A megtisztított zöldségeket vágjuk fel közel egyforma darabokra.
  2. Egy nagy fazékban olajon finoman pároljuk meg a vöröshagymát, majd dobjuk rá a sárgarépát és a zellerszeletkéket. Kis víz hozzáadásával hagyjuk 10 percig párolódni.
  3. Ezután jöjjenek sorjában a fűszerek, amiket hagyjunk pár percig melegedni a párolódó zöldségeken.
  4. Adjuk hozzá a felkockázott krumplit és sütőtököt, a leöblített csicseriborsót.
  5. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje, és nagy lángon forraljuk fel. Ezután tegyük takarékra, és főzzük fél órát. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk még 10 percet gyöngyözni, majd zárjuk el.

A zeller zöldjével vagy petrezselyemzölddel tálaljuk.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 40 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

Végezetül innen letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.