Vegán "mézes" kalács | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Vegán “mézes” kalács

Sokan kérdezik tőlem, mivel helyettesítem a tojást a süteményekben. Erre azt szoktam válaszolni, hogy általában semmivel, mert legtöbbször nyom nélkül elhagyható. :)
Erre nagyon jó példa a mézeskalács. Koleszterin zéró, teljes kiőrlésű liszt, nádcukor, illatos fűszerek, és készen is van a fantasztikus vegán karácsonyi sütemény. Amiről senki meg nem mondja, hogy nem a hagyományos változat. :) Aztán persze, ha már vegán, méz sem szükséges bele feltétlenül.
És azt se mondja senki, hogy a cukormáznak vakító fehérnek kell lennie. Nádcukorból készítve, elegáns drapp díszítésként nagyon különleges és ízléses lesz a végeredmény.

Na, de akkor MI VAN EBBEN A MÉZESKALÁCSBAN? :)

Hozzávalók két tepsi mézeskalácshoz:

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 250 g (durum)liszt
  • 150 g (bio) margarin
  • 130 g barna nádcukor
  • 130 g növényi szirup
  • 1,5 kk szódabikarbóna
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió
  1. A száraz hozzávalókat jól keverjük el, majd öntsük hozzá az olvasztott margarint és növényi szirupot. Kb. fél dl víz hozzáadásával gyúrható cipót nyerünk így.
  2. Pihentessük a tésztát pár percig, amíg bemelegítjük a sütőt 180 fokosra.
  3. Nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra, és süssük meg a mézeskalácsokat 10-15 perc alatt.

 

Extra tipp 1:

Díszítés
  • 20 g porcukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1-2 kávéskanál víz

Keverjük ki a díszítés krémjét, a massza inkább legyen kemény, mint folyós. A teljesen lehűlt süteményeket ezzel díszítsük ízlés szerint. A minták közül a pöttyözés talán a legegyszerűbb, kezdők is nyugodtan hozzákezdhetnek egy nejlonzacskóval, aminek az egyik végébe szorítják a cukormasszát, és a csücskét pedig kiszúrják vagy levágják. A masszából keveset engedve a pöttyök maguktól alakulnak ki, arra kell csak figyelni, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, mert akkor könnyen összefolynak. A pöttyözés ráadásul a téli hópelyhekre emlékeztet, ami kifejezetten illik a karácsonyi mézeskalács hangulatához.

 

Extra tipp 2:

Ha valamelyik fűszerből csak egész, és nem őrölt van otthon, akkor a megadott mennyiség kétszeresét főzzük fel a hozzáadandó vízben.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + díszítés

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.