Umami leves | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Umami leves

Mi az az umami? Az umami az ötödik alapíz. Vagyis a sós, édes, savanyú, keserű és umami az az íz, amire külön receptorok vannak a nyelven, és nem az orrunkban érzékeljük, mint az ezeken kívüli ízeket mind. Az umami a telt íz, a “jó” étel íze, ami megelégedést, jóllakást vált ki.

A nátrium-glutamátot például azért fejlesztették ki, hogy ezeket a receptorokat csiklandozza. Igen, az a furcsa adalékanyag, ami önmagában színtelen és szagtalan, viszont minden étel finomabb lesz tőle. Ez a mesterséges ízfokozó kémiailag hasonlít arra a molekulára, amit keresünk, de sajnos nem azonos vele. Kapcsolatba hozták már elhízással, krónikus fejfájással, asztmával és idegméregként is emlegetik.
Izé… Én maradok inkább a természetes verziójánál akkor. Mi is az ízfokozó természetes formája?

Természetes formája megtalálható a húsokban, az érlelt sajtokban is, de ne gondoljuk, hogy csak az állati ételekhez köthető. Sőt! Umami van még a gombában, a paradicsomban, a spenótban, aztán a savanyú káposztában, a zellerben és a hagymában is. Várjunk csak! Zeller? Hagyma? Egy umami leves rendel!

 

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 1 közepes zellergumó
  • 1 krumpli
  • 2 evőkanál worcester szósz
  • fél kávéskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  1. A zellert vágjuk egy centis kockára. Egy kisebb fazékban kevés olajon pirítsuk meg annyira, hogy legyenek barna oldalai.
  2. Adjuk hozzá az ugyanígy felkockázott krumplit, és öntsük fel 1 l vízzel.
  3. Ízesítsük a levest a worcester szósszal és sóval, majd főzzük puhára a zöldségeket.
  4. Botmixerrel pépesítsük a levest.

Extra tipp: sült hagymával és snidlinggel tálaljuk.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc

További recepteket ITT találsz.

Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!

SZUPERGYORS ÉDESSÉGEK ÉS SZUPERGYORS VACSORÁK RECEPTFÜZET

553abd12c58f6553abcbb93346

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.