Mi az az umami? Az umami az ötödik alapíz. Vagyis a sós, édes, savanyú, keserű és umami az az íz, amire külön receptorok vannak a nyelven, és nem az orrunkban érzékeljük, mint az ezeken kívüli ízeket mind. Az umami a telt íz, a “jó” étel íze, ami megelégedést, jóllakást vált ki.
A nátrium-glutamátot például azért fejlesztették ki, hogy ezeket a receptorokat csiklandozza. Igen, az a furcsa adalékanyag, ami önmagában színtelen és szagtalan, viszont minden étel finomabb lesz tőle. Ez a mesterséges ízfokozó kémiailag hasonlít arra a molekulára, amit keresünk, de sajnos nem azonos vele. Kapcsolatba hozták már elhízással, krónikus fejfájással, asztmával és idegméregként is emlegetik.
Izé… Én maradok inkább a természetes verziójánál akkor. Mi is az ízfokozó természetes formája?
Természetes formája megtalálható a húsokban, az érlelt sajtokban is, de ne gondoljuk, hogy csak az állati ételekhez köthető. Sőt! Umami van még a gombában, a paradicsomban, a spenótban, aztán a savanyú káposztában, a zellerben és a hagymában is. Várjunk csak! Zeller? Hagyma? Egy umami leves rendel!
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 közepes zellergumó
- 1 krumpli
- 2 evőkanál worcester szósz
- fél kávéskanál só
- 2 evőkanál olaj
- A zellert vágjuk egy centis kockára. Egy kisebb fazékban kevés olajon pirítsuk meg annyira, hogy legyenek barna oldalai.
- Adjuk hozzá az ugyanígy felkockázott krumplit, és öntsük fel 1 l vízzel.
- Ízesítsük a levest a worcester szósszal és sóval, majd főzzük puhára a zöldségeket.
- Botmixerrel pépesítsük a levest.
Extra tipp: sült hagymával és snidlinggel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc
További recepteket ITT találsz.
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!