Adj te is élményt karácsonyi ajándékba. :) 🎁🎄🎁
Ha szeretnél meglepni valakit egy főzőtanfolyammal, akkor foglald le gyorsan a helyet,
mert az év eleji dátumok nagyon gyorsan betelnek.
Képzeljétek, milyen nehéz helyzetbe kerültem a múltkor. Kerek évfordulós meglepetés szülinapi bulit szerveztünk a barátnőmnek, és kitaláljátok, kinek jutott a tortakészítés feladata? Naná, hogy nekem! :)
Alapból ebben nem látnék túl sok nehézséget, inkább izgalmas kihívást, de szerencsétlenségemre az ünnepelt egy héttel a buli előtt bejelentette, hogy ő nem léphet mindenféle extra dudorokkal a következő évtizedbe, szóval mostantól fogyózni fog.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Tortázzunk nélküle? Vagy ne is legyen torta? Hát, az meg milyen már?
Mostanában elég sok ünnepeltet láttam diétázni. És a résztvevők között is páran biztosan gluténmentesek, vegánok, cukormentesek vagy laktózmentesek. Sőt, a világ tele van mindenféle tisztító, fogyó-, méregtelenítő, feszesítő kúrákkal is…
És persze szülinapokkal.
Na, ilyenkor jön képbe a mindenmentes.
Mindenmentes… Jáj… Egy a szó, amivel ki lehet kergetni engem a világból. Valljuk be, nem túl szerencsés, mert az ember rögtön arra gondol, hogy abban az ételben akkor aztán nincsen az égvilágon semmi se. A semmitől meg már ugyan, miért lenne finom? :)
Vagy akár értékes vagy tartalmas. Hiszen ha valamiből mindent kispórolnak, akkor mi marad?
Óóóó! Pedig ami ebben a tortában nincs, az nem is feltétlenül kell egy finom sütihez. Pl. a tej meg a tojás egész biztosan ilyen.
De hogy liszt sem, cukor sem, sőt, (figyelem!) SÜTŐ sem kell hozzá? Na, erre varrj gombot! :)
A torta mindenesetre villámgyorsan elfogyott! <3
Hozzávalók egy 20 cm-es magas, vagy egy laposabb, nagy tortához:
Az alap
- 150 g zabpehely
- 150 g mazsola beáztatva
- 1 csipet só
A torta “java”
- 1 kg édesebb alma
- 1 kk fahéj
- 50 g keményítő
- 50 g mogyoró a tetejére
- A zabpelyhet őröljük meg kávédarálóban. Persze, ha zablisztet vettünk, erre nincs szükség. A mazsolát tegyük aprítógépbe, hogy kicsit pépesedjen le, sózzuk, majd gyúrjuk össze a zabpehellyel. Akkor jó, ha masszív labdát kaptunk. Egy csatos tortaforma aljára nyomkodjuk le a torta alapját.
- Az almát csumázzuk ki (a héja nyugodtan maradhat), és 2 dl vízzel turmixoljuk le. Édesíthetjük, de fahéjjal mindenképp ízesítsük. Egy nagyobb fazékban forraljuk kb. 5 percig, majd húzzuk le a tűzről.
- Közben a keményítőt keverjük el 1 dl vízben, és apránként, folyamatos kevergetés közben keverjük az almához. Tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel.
- Töltsük az almát az alapra, és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Tört mogyoróval díszítsük a tetejét.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc
Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is:
Kezdő Vegán
Haladó Vegán (A mindennapi superfood)
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
Kezdő Vegán Angol nyelven