A körtét igazi, európai őshonos növénynek is tekintik, mivel valóban emberemlékezet óta velünk van az öreg kontinensen. Találkozni vele római receptkönyvekben, és ógörög nevén emlegeti napjainkban a világ legnagyobb része. Érdekesség, hogy mi mégis a török szót vettük át: kertme, azaz körte.
A gyümölcsnek kb. 3000 faja létezik, amik mind ízben, mind küllemben igen változatosak. Vannak sárga, zöld és piros körték, csepp alakúak, szögletesek, sőt, teljesen kerek formájúak is. A majd 20 cm-es, különleges nemesítésű óriások mellett eltörpül az ősi 1-2 centiméteres vadkörte. (Vajon mennyit kellett abból Süsünek megennie, hogy jóllakjon?)
Az egyes fajták júniustól késő őszig érnek. A sort a lédús, puha körték kezdik, és a keményebb, téli fajták zárják. Így találkozni évről évre először az Árpával érővel, majd a Vilmos és Császár körtével, most ősszel pedig az Alexander körtével.
A körtének számos gyógyhatása ismert, ezek közül is kiemelkednek a gyulladáscsökkentő tulajdonságok. Ajánlott a körtekúra vagy körtelé-kúra az emésztőrendszer hurutos megbetegedéseire, de a természetgyógyászat javasolja még reumára, köszvényre, ízületi fájdalmakra, sőt, köhögésre is.
A gyümölcs persze nyersen a legjobb, de érdemes belopni az ételekbe, igazán különleges lesz a végeredmény. Ennek fényében fogadjátok két körtés receptemet, egy ilyet és egy olyat. :)
Mindkettőt átvette a 108 Magazin 65. száma is.
Tejberizs illatos karamellben párolt körtével
Hozzávalók 2-3 adaghoz
- 125 g rizs
- 3 dl tej + 1 dl víz
- 15 g nádcukor
- 1 csipet vaníliapor
- 1 csipet só
Az öntet
- 2 körte
- 50 g nádcukor
- 40 g margarin
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- A tejberizs összes hozzávalóját tegyük fel egy nagyobb lábosban. Főzzük krémesre, puhára úgy, hogy ha nagyon lefőne róla a víz, akkor azt pótoljuk.
- Közben készítsük el az öntetet. Csumázzuk ki, és vágjuk nyolc cikkre a körtéket. Egy serpenyőben hevített margarinon olvasszuk meg a nádcukrot, ízesítsük a szerecsendióval. Amikor már szép, barna krémet kaptunk, hígítsuk fel fél dl vízzel, és finoman forgassuk bele a körteszeleteket. Ezután már ne nagyon kevergessük, mert könnyen összetörik a gyümölcs. Egyet hagyjuk rottyanni, és kész is.
- A kész tejberizst halmozzuk tálakba, és tegyünk a tetejére a karamellás körtéből.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 20 perc
Ráadás: Őszi körtesaláta
Hozzávalók egy tálhoz:
- 1 marék római saláta
- 1 marék rukkola
- 1 keményebb körte (pl. Alexander)
- 2 evőkanál durvára tört dió
- 1-1 evőkanál balzsamecet, olívaolaj és citrom
- A zöldeket mossuk és szárogassuk meg. A körtét vágjuk vékony szeletekre.
- Keverjük össze a salátát, ízesítsük, sózzuk, és szórjuk meg dióval.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 5 perc
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet: