Imádom a kísérletezést a konyhában. Természetesen nem mindig sül el minden ötlet tökéletesen, de a következő lepénykével tényleg minden szempontból elégedett vagyok. :)
A recept akkor született, amikor épp vegán “túróval” kísérleteztem. Aztán a túró végül máshogy készült, de maga a kísérlet elég jól sikerült (mindenesetre a kutya nem ezzel lakott jól!). ;)
Nekem nagyon tetszett a lepénykék ruganyos állaga: nem lett száraz, de egyben maradnak a darabok, nagyon jól vágható (és harapható is!) ez a sütemény. :)
A vanília, a citromhéj, a mazsik és a kölesszemek pedig meglepően jól hozzák az igazi túrótorták hangulatát. :)
Hozzávalók egy kisebb sütőformához:
- 400 ml tej (én szójatejet használtam)
- 350 g főtt köles (90 g száraz)
- 175 g rizsliszt (búzaliszt is tökéletes, de akkor nem lesz gluténmentes a lepény)
- 100 g nádcukor
- 100 g mazsola
- 1 nagy alma hámozva és reszelve
- fél citrom leve és héja
- 1,5 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál margarin
- 2 csipet só
- Ízesítsük be a tejet 2 csipet sóval, ez nagyon jót tesz majd az ízeknek. Ebben a tejben főzzük meg a kölest fedő alatt teljesen puhára kb. 20 perc alatt. Ezalatt a köles felszívja az összes tejet, de vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ha szükséges, kis vízzel felönthetjük. Amikor kész, keverjük bele a margarint.
- Közben forrázzuk le a mazsolát, és hagyjuk ázni, amíg szükség nem lesz rá.
- A köles főzése alatt még bőven belefér az is, hogy egy tálban kimérjük és kikeverjük az összes többi hozzávalót is. Ebbe forgassuk majd bele kölest és végül a lecsepegtetett mazsolát is.
- Akkora sütőformába töltsük a masszánkat, hogy kb. 2 cm vastagon álljon benne (pl. 20×25 cm), majd 180 fokon süssük 45 percig. Akkor jó, ha a teteje megszáradt, és a kiálló darabkák kicsit megbarnultak.
Extra tipp: Porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 50 perc
Ez egy vegán recept volt. :)
Ha tetszett, hasonlókat ITT találsz.
Letöltheted a két ajándék receptgyűjteményt is.
Ezek pedig a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamok:
Kezdő Vegán
Magyaros Konyha Vegán Módra
Növényi Tejek és Tejtermékek
Görög Vegán
Szendvicskrémes