A szaloncukor eredete
Adj te is élményt karácsonyi ajándékba. :) 🎁🎄🎁
Ha szeretnél meglepni valakit egy főzőtanfolyammal,
de még nem tudod a dátumot, kérj BIANCO ajándékutalványt.
Ünnepi készülődésnek pedig gyertek el a decemberi 🍬 szaloncukor-készítő 🍬 tanfolyamra,
ahol karácsonyi hangulatban készíthetitek el a saját szaloncukrotokat :) ❤️💚❤️
Elgondolkodtál már azon, hogy miért hívjuk szalonnak a szaloncukrot?
Menjünk vissza az abroncsos, földig érő szoknyák és fűzők korába, az 1800-as évek elejére.
Akkor már nagyon régen szokás volt karácsonykor örökzöld ágakkal és levelekkel díszíteni az otthonokat, de ezidőtájt egy merőben új dolog született meg: a karácsonyfa, azaz a teljes fa állítása. Igazán sikeres divat volt, a karácsonyfa kb. 50 év alatt egész Európában elterjedt. Tévé, Facebook vagy Instagram nélkül azért ez nem kis dolog! :)
Az 1900-as évekre minden decemberben karácsonyfát állított a szegény, a gazdag, a nemes és az iparos.
Megszületett sok, ma is használt szimbólumunk is. Maga a karácsonyfa az édenkert fáját jelképezte, a gömbdíszek vagy almák a tiltott gyümölcsöt.
Az ágak között tekergőző a díszes girland pedig mire másra, mint a bűnre csábító bibliai kígyóra utalt.
Az előkelő otthonokban a karácsonyfa a szalonban, más nevén a társalgóban állt, ahol a vendégeket is fogadták. Innen a szaloncukor neve, mert ott került elő a sok finomság, édesség, ami ugyanúgy az ünnephez tartozott, mint ma.
A karácsonyfára kerülő elmaradhatatlan cukordísz az akkori nagy újdonság, a francia fondant lett. Az eredeti recept szerint sűrűre főzött cukorszirupot öntötték formába és szilárdították meg.
A mai lakásokban általában már se szalon nincsen, és a szaloncukornál sem a tömény cukrot esszük.
Sok minden átalakult, de a név mégis itt maradt nekünk, és emlékeztet a régvolt időkre, ami talán nem is volt olyan rég. Hiszen mindannyian ismertünk olyat, aki még ismert olyat, akik még talán nem karácsonyfa alatt ünnepeltek.