A szaloncukor eredete | Kertkonyha

A szaloncukor eredete

Adj te is élményt karácsonyi ajándékba. :) 🎁🎄🎁 
Ha szeretnél meglepni valakit egy főzőtanfolyammal,
de még nem tudod a dátumot, kérj BIANCO ajándékutalványt.

Ünnepi készülődésnek pedig gyertek el a decemberi 🍬 szaloncukor-készítő 🍬 tanfolyamra,
ahol karácsonyi hangulatban készíthetitek el a saját szaloncukrotokat :) ❤️💚❤️


Elgondolkodtál már azon, hogy miért hívjuk szalonnak a szaloncukrot?
Menjünk vissza az abroncsos, földig érő szoknyák és fűzők korába, az 1800-as évek elejére.

Akkor már nagyon régen szokás volt karácsonykor örökzöld ágakkal és levelekkel díszíteni az otthonokat, de ezidőtájt egy merőben új dolog született meg: a karácsonyfa, azaz a teljes fa állítása. Igazán sikeres divat volt, a karácsonyfa kb. 50 év alatt egész Európában elterjedt. Tévé, Facebook vagy Instagram nélkül azért ez nem kis dolog! :)

Az 1900-as évekre minden decemberben karácsonyfát állított a szegény, a gazdag, a nemes és az iparos.

Megszületett sok, ma is használt szimbólumunk is. Maga a karácsonyfa az édenkert fáját jelképezte, a gömbdíszek vagy almák a tiltott gyümölcsöt.

Az ágak között tekergőző a díszes girland pedig mire másra, mint a bűnre csábító bibliai kígyóra utalt.

Az előkelő otthonokban a karácsonyfa a szalonban, más nevén a társalgóban állt, ahol a vendégeket is fogadták. Innen a szaloncukor neve, mert ott került elő a sok finomság, édesség, ami ugyanúgy az ünnephez tartozott, mint ma.

A karácsonyfára kerülő elmaradhatatlan cukordísz az akkori nagy újdonság, a francia fondant lett. Az eredeti recept szerint sűrűre főzött cukorszirupot öntötték formába és szilárdították meg.

A mai lakásokban általában már se szalon nincsen, és a szaloncukornál sem a tömény cukrot esszük.

Sok minden átalakult, de a név mégis itt maradt nekünk, és emlékeztet a régvolt időkre, ami talán nem is volt olyan rég. Hiszen mindannyian ismertünk olyat, aki még ismert olyat, akik még talán nem karácsonyfa alatt ünnepeltek.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet saját, vegán szaloncukrod?
KATTINTS IDE a részletekért:
Vegán Szaloncukor-készítő főzőtanfolyam

 

 

Facebook hozzászólások

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.