Farsangi fánk elfoglaltaknak | Kertkonyha - Vegetáriánus receptek képekkel
Farsangi fánk elfoglaltaknak

Javában tart a farsang, egészen pontosan hamvazószerdáig (azaz még egy hónapig) temetjük a telet, készülünk a tavaszra, és a keresztény ünnepkörön belül a húsvét előtti böjti időszakra is.

Maga a karnevál Itáliából ered, csaknem ezeréves az a dokumentum, amelyik először említi a híres Velencei Karnevált.
Pár éve idegenvezetőként sok csoportot vittem a lagúnák városába ilyentájt, és máig elmerengek, ha eszembe jutnak a Canal Grande menti 500 éves palazzók, a gondolák, a pici hidak és a sikátorok, ahol az ember naphosszat elsétál, hogy ha csak rövid időre is, de visszarepülhessen a dózsék városába, a dúsgazdag Velencei Köztársaság korába, a középkor pazar karneváli forgatagába.
Idén is elővettem hát, ezt a velencei maszkot, és ha már farsangi hangulat, sütöttem mellé egy finom baracklekváros fánkot is. :)

Bonyolult és időigényes fánkreceptet annyit találtam, hogy csak na.
Hááát… Valami más esetleg?

Mit szólnátok inkább egy elfoglalt embereknek való farsangi fánkhoz, azaz egy olyan verzióhoz, amin effektív csak 25 percet kell dolgozni?

Ráadásul nemcsak időt, hanem kalóriát is spórolunk, mert sütőben, és nem olajban sül. Hovatovább, a lakásban finom kelt tészta illat lesz, olajszag egy szál se! Sőt, csak finom növényi alapanyagok kellenek hozzá!
Túl szép, hogy igaz legyen? Dehogy! Ez az én farsangi fánkom! :)

Hozzávalók 20-25 fánkhoz:

  • 400 g finomliszt
  • 150 g sárgabaracklekvár
  • 200 ml tej (én mandulatejet használtam)
  • 80 g cukor
  • 80 g kókuszolaj (vagy margarin)
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet kurkuma (a szép sárga színéért)
  • 100 ml tej és egy kanál lekvár a megkenéshez, porcukor a díszítéshez
  1. A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba, és dagasztógéppel addig dolgozzuk, amíg el nem válik az edény falától. Ez 5-10 percet szokott igénybe venni.
  2. Tegyük meleg helyre, és kelesszük két órát.
  3. A megkelt tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagra, majd szaggassunk belőle 10 cm átmérőjű korongokat (egy nagy pohár is pont jó erre a célra). A korong közepébe tegyünk egy teáskanál lekvárt, jól zárjuk össze a széleit, és szájával lefelé fordítva tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. Kezdjük el bemelegíteni a sütőt, közben pedig hagyjuk a fánkocskákat még negyed órát kelni.
  5. Egy deci tejben keverjünk el egy pici lekvárt, ezzel kenjük meg a tetejüket, mielőtt sütni kezdjük.
  6. 200 fokon 20-25 perc alatt elkészül.

Jó étvágyat!
Elkészítés idő: 25 perc +kelesztés, +sütés

Extra tipp: Ha van kenyérsütő géped, a hozzávalókat a tészta / dagasztás programon összedolgozva, még hamarabb elkészülsz.

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.

Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat