Meggyes kukoricaprósza | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Meggyes kukoricaprósza

Bevallom, egészen idáig nem ismertem a prósza szó jelentését. Most is úgy találkoztam vele, hogy beneveztem egy gasztroblogger játékba, ahol a résztvevők egy nekik kisorsolt szakács receptjei közül választanak, és dokumentálva meg is főzik azt.

Én szerencsétlenségemre (vagy szerencsémre?) ebben a játékban egy kiváló, és igazán hagyományos, húst-hússal főző gasztrobloggert kaptam párnak, akinek még az édességei is disznózsírral voltak lelocsolva. (nem, tényleg nem túlzok!) Viszont egy vegán konyhában nem volt egyszerű a receptjei közül választani.

Elég tanácstalanul válogattam a receptjei között, amikor megakadt a szemem az egyiken: lekváros prósza. Na, mondom, ez valami ajurvédikus indiai lepény lesz. Vagy az a prána? Vagy a szakóca? (viccelek!)

Aztán elkezdtem nyomozni utána, és akkor döbbentem meg igazán: a prósza régi magyar (szláv) édesség!
Nagyon egyszerű elkészíteni, simán gluténmentes, és még vegánná alakítani is teljesen és pofon egyszerű.
Megvan a nevező sütim! :

Hozzávalók egy 15 x 20 cm-es sütőformához:

  • 500 ml tejszín (én szójatejszínt használtam)
  • 400 g kukoricaliszt
  • 120 ml víz
  • 2 csipet só
  • 1-2 evőkanál nádcukor ízlés szerint
  • 25 g kókuszolaj
  • fél citrom leve
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet kurkuma (opcionális, a szép színért)
  • 200 g meggylekvár (összeturmixolt kompót vagy mélyhűtött is tökéletes)
  1. A meggylekvár kivételével a hozzávalókat keverjük össze. Célszerű először a száraz és nedves anyagokat külön-külön vegyíteni, azután összekeverni a kettőt.
  2. A sütőfomát alaposan kenjük ki, öntsük bele a tésztát és kanalazzuk rá foltokban a lekvárt.
  3. Locsoljuk meg olvasztott kókuszolajjal, és 220 fokon süssük fél órát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e.

Az eredeti recept lelőhelye: http://simone.hu/kukoricaprosza-szilvalekvarral/

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 35 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.