Bevallom, egészen idáig nem ismertem a prósza szó jelentését. Most is úgy találkoztam vele, hogy beneveztem egy gasztroblogger játékba, ahol a résztvevők egy nekik kisorsolt szakács receptjei közül választanak, és dokumentálva meg is főzik azt.
Én szerencsétlenségemre (vagy szerencsémre?) ebben a játékban egy kiváló, és igazán hagyományos, húst-hússal főző gasztrobloggert kaptam párnak, akinek még az édességei is disznózsírral voltak lelocsolva. (nem, tényleg nem túlzok!) Viszont egy vegán konyhában nem volt egyszerű a receptjei közül választani.
Elég tanácstalanul válogattam a receptjei között, amikor megakadt a szemem az egyiken: lekváros prósza. Na, mondom, ez valami ajurvédikus indiai lepény lesz. Vagy az a prána? Vagy a szakóca? (viccelek!)
Aztán elkezdtem nyomozni utána, és akkor döbbentem meg igazán: a prósza régi magyar (szláv) édesség!
Nagyon egyszerű elkészíteni, simán gluténmentes, és még vegánná alakítani is teljesen és pofon egyszerű.
Megvan a nevező sütim! :
Hozzávalók egy 15 x 20 cm-es sütőformához:
- 500 ml tejszín (én szójatejszínt használtam)
- 400 g kukoricaliszt
- 120 ml víz
- 2 csipet só
- 1-2 evőkanál nádcukor ízlés szerint
- 25 g kókuszolaj
- fél citrom leve
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet kurkuma (opcionális, a szép színért)
- 200 g meggylekvár (összeturmixolt kompót vagy mélyhűtött is tökéletes)
- A meggylekvár kivételével a hozzávalókat keverjük össze. Célszerű először a száraz és nedves anyagokat külön-külön vegyíteni, azután összekeverni a kettőt.
- A sütőfomát alaposan kenjük ki, öntsük bele a tésztát és kanalazzuk rá foltokban a lekvárt.
- Locsoljuk meg olvasztott kókuszolajjal, és 220 fokon süssük fél órát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e.
Az eredeti recept lelőhelye: http://simone.hu/kukoricaprosza-szilvalekvarral/
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 35 perc
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven