Illatos édescsiga | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Illatos édescsiga

Nálunk már lassan pünkösd, mégis, de erre a hétvégére esik a görög húsvét, vagyis az a ritka eset állt elő, hogy idén öt héttel később ünnepelnek, mint mi.
(A két húsvét bonyolult, de mégis egyszerű kapcsolatáról ebben a cikkben írtam.)

Gyönyörű lenn az idő, hétágra süt a nap, és a már régen ébredező természet nagyban készül az egyik legendás görög nyárra a sok közül. Már egy ideje nézegettem az egyik kedvenc blogomban ezt a receptet, és holnap végre illatos édescsigát eszik a család! :)

Hiszen mi pedig az édesanyákat ünnepeljük holnap, én ezt a receptet választottam az enyémnek, és remélem, ízleni fog neki. :)

És bár a munka ünnepe is vasárnapra esik, én az ezzel kapcsolatosat inkább korábban végeztem el, és a csiga a mélyhűtőben várja, hogy frissen ehessük, viszont minél többet lehessünk együtt aznap.

Hozzávalók 10 csigához:

A tészta
  • 550 g liszt
  • 250 ml tej (én szójatejet használtam)
  • 100 g nádcukor
  • 75 g kókuszolaj
  • 4 evőkanál brandy
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • fél mokkáskanál vaníliapor (vagy 1,5 zacskó vaníliás cukor)

 

A töltelék
  • 100 g nádcukor
  • 80 g margarin
  • 4 kávéskanál őrölt fahéj

 

A vaníliás máz
  • 300 ml tej (én szójatejet használtam)
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 3 csapott evőkanál kukoricaliszt
  • egy csipet vaníliapor (vagy fél zacskó vaníliás cukor)

 

  1.  A tészta alapanyagait jól dagasszuk össze, és hagyjuk másfél órán keresztül kelni meleg helyen. Akinek van kenyérsütő gépe, és azon dagasztás program, az nyugodtan válassza ezt a megoldást, és spóroljon magának egy kis időt. :)
  2. Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez csak jól keverjük ki a szobahőmérsékletű hozzávalókat.
  3. Amikor a tészta szépen megdagadt, egy lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. egy cm vastagságúra. Ezután kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a tészta 2 cm-es szélét kihagyjuk.
  4. Tekerjük fel a rudat, és vágjuk le a két végéről a 2 cm-es üres tésztát. Ebből formázhatunk egy kisebb csigát, vagy fonjuk meg mini kalácsnak, nagy sikere lesz a nagyobb csigák mellett. :)
  5. Ezután szeleteljük fel a rudat 3 cm vastag korongokra, és ezeket fektessük le egy tepsiben egymástól 1-2 cm-re. Jó, ha van egy magas falú tepsink, amibe bele tud dagadni a sütemény.
  6. Bőségesen kenjük meg a csigákat tejjel, majd előmelegített sütőben, egy pohárka víz kíséretében süssük meg aranybarnára.
  7. Amíg várakozunk, készítsük el a mázat. Ehhez a tejben keverjük csomómentesre a többi hozzávalót, és állandó kevergetés mellett forraljuk fel.
  8. A kész csigákat kenegessük meg 1-1 evőkanálnyi vaníliás krémmel.

vanilias-fahejas-csiga_500x375.jpg

A sütemény a következő recept alapján készült: http://veganinathens.com/gr/2016/04/25/vegan-cinnamon-rolls/

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: az effektív munka vele nem is sok, inkább a kelesztésre és sütésre kell majd várni kicsit. :)

További recepteket ITT találsz.

Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!

Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet:édesség, vacsi fehér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.