Nálunk már lassan pünkösd, mégis, de erre a hétvégére esik a görög húsvét, vagyis az a ritka eset állt elő, hogy idén öt héttel később ünnepelnek, mint mi.
(A két húsvét bonyolult, de mégis egyszerű kapcsolatáról ebben a cikkben írtam.)
Gyönyörű lenn az idő, hétágra süt a nap, és a már régen ébredező természet nagyban készül az egyik legendás görög nyárra a sok közül. Már egy ideje nézegettem az egyik kedvenc blogomban ezt a receptet, és holnap végre illatos édescsigát eszik a család! :)
Hiszen mi pedig az édesanyákat ünnepeljük holnap, én ezt a receptet választottam az enyémnek, és remélem, ízleni fog neki. :)
És bár a munka ünnepe is vasárnapra esik, én az ezzel kapcsolatosat inkább korábban végeztem el, és a csiga a mélyhűtőben várja, hogy frissen ehessük, viszont minél többet lehessünk együtt aznap.
Hozzávalók 10 csigához:
A tészta
- 550 g liszt
- 250 ml tej (én szójatejet használtam)
- 100 g nádcukor
- 75 g kókuszolaj
- 4 evőkanál brandy
- 1 zacskó szárított élesztő
- fél mokkáskanál vaníliapor (vagy 1,5 zacskó vaníliás cukor)
A töltelék
- 100 g nádcukor
- 80 g margarin
- 4 kávéskanál őrölt fahéj
A vaníliás máz
- 300 ml tej (én szójatejet használtam)
- 2 evőkanál nádcukor
- 3 csapott evőkanál kukoricaliszt
- egy csipet vaníliapor (vagy fél zacskó vaníliás cukor)
- A tészta alapanyagait jól dagasszuk össze, és hagyjuk másfél órán keresztül kelni meleg helyen. Akinek van kenyérsütő gépe, és azon dagasztás program, az nyugodtan válassza ezt a megoldást, és spóroljon magának egy kis időt. :)
- Közben készítsük el a tölteléket. Ehhez csak jól keverjük ki a szobahőmérsékletű hozzávalókat.
- Amikor a tészta szépen megdagadt, egy lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. egy cm vastagságúra. Ezután kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a tészta 2 cm-es szélét kihagyjuk.
- Tekerjük fel a rudat, és vágjuk le a két végéről a 2 cm-es üres tésztát. Ebből formázhatunk egy kisebb csigát, vagy fonjuk meg mini kalácsnak, nagy sikere lesz a nagyobb csigák mellett. :)
- Ezután szeleteljük fel a rudat 3 cm vastag korongokra, és ezeket fektessük le egy tepsiben egymástól 1-2 cm-re. Jó, ha van egy magas falú tepsink, amibe bele tud dagadni a sütemény.
- Bőségesen kenjük meg a csigákat tejjel, majd előmelegített sütőben, egy pohárka víz kíséretében süssük meg aranybarnára.
- Amíg várakozunk, készítsük el a mázat. Ehhez a tejben keverjük csomómentesre a többi hozzávalót, és állandó kevergetés mellett forraljuk fel.
- A kész csigákat kenegessük meg 1-1 evőkanálnyi vaníliás krémmel.
A sütemény a következő recept alapján készült: http://veganinathens.com/gr/2016/04/25/vegan-cinnamon-rolls/
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: az effektív munka vele nem is sok, inkább a kelesztésre és sütésre kell majd várni kicsit. :)
További recepteket ITT találsz.
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet: |