A vörös a karácsony legfontosabb színe. Amellett, hogy melegséget áraszt, és a sötét napokon feltölt minket energiával, különleges jelentést is hordoz ezekben a hetekben.
Történeti kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg, miután Ádám és Éva ősbűnét írta Jézus felül. A karácsonyfán lévő vörös gömbök pedig az Édenkert almáit hivatottak jelképezni, és azt üzenik, hogy az emberiség számára lehetséges még a visszatérés a Paradicsomba.
Ezek után nem is volt kétséges számomra, hogy ezt a gyönyörű, élénk színt szeretném viszontlátni az én adventi sütimben is. A hogyanra válasz pedig természetesen a fantasztikus cékla, ami szükségtelenné teszi fagyasztott gyümölcsök vagy akár ételfesték használatát.
Félni nem kell tőle, dehogy lesz ebből cékla süti! A cékla színe jóval megelőzi az ízét.
Ez a receptem megjelent a 108 Magazin Karácsonyi különszámában.
Hozzávalók:
A “tészta”
- 100 g aszalt szilva
- 50-50 g dió és mandula
- 40 g zabpehely
- 15 g cukor
- 60 ml tej (én mandulatejet használtam)
- 1 csipet só
A “java”
- 350 nyers sütőtök
- 75 g nyers cékla
- 80 g cukor
- 40 ml tej (én mandulatejet használtam)
- 1/2 narancs héja
- 1 púpozott mokkáskanál fahéj
- 5 csipet őrölt szegfűszeg
- 30 g étkezési keményítő
- A sütőtököt és a céklát hámozzuk meg, és vágjuk kockára. Külön-külön tegyük fel őket főni annyi vízben, ami ellepi. A sütőtök 10 perc alatt megpuhul, a céklának kellhet 20-30 perc is. Ezalatt készítsük el a tésztát.
- A tészta hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és addig pörgessük, amíg labdává össze nem áll. Ehhez párszor le kell kapargatni a darabokat a kehely oldaláról, de ne csüggedjünk, hamarabb eljön a végeredmény, mint várnánk.
- Egy kb. 15-20 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, és nyomkodjuk le bele a sütemény alapját.
- A puhára főtt céklát és sütőtököt szűrjük le. A keményítőt oldjuk fel a tejben, öntsük hozzá, majd adjuk hozzá a krém többi anyagát is. Pépesítsük egy botmixer segítségével.
- A krémet tegyük vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett rotyogtassuk pár percet. Akkor jó, amikor hirtelen besűrűsödik. Ekkor öntsük az alapra, és simítsuk el a tetejét.
- Tegyük hideg helyre pár órára, hogy megdermedhessen. Díszítsük narancshéjjal, kókuszreszelékkel.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc
Tetszett ez a recept? Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le hozzá az ajándékot ITTSzupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet: |