Ezt a finom lencselevest pár napja készítettem, amikor a nagy hidegek kezdődtek. Ilyenkor annyiszor van, hogy csak ennék, és ennék, egészen addig, amíg rá nem jövök, hogy valójában melegítő ételre vágyom. Ha viszont hozzájutok ilyesmihez, akkor csodák csodájára, abból hirtelen egy kisebb tányérka is elég, és órákra nem kívánok utána semmit. :)
Sőt, még a kint töltött időt is jobban viselem.
Figyeljétek, mit esztek, mert nagyon nem mindegy. ;)
Egy ilyen tányér tele van melegítő összetevőkkel, ezért melegen ajánlom! <3
Hozzávalók egy nagy fazékhoz
- 200 g lencse
- 3 közepes krumpli
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb karalábé
- 1 ek pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 kk só
- 2 babérlevél
- 4 ek olívaolaj
- 100 ml (növényi) tejszín
- 2 ek ecet
- Az előző este beáztatott lencsét főzd elő 5 percig, utána öntsd le a levét, majd öblítsd le róla a habot is. (Ettől könnyebb lesz az emésztés.)
- Négy evőkanál olajon párold meg a felaprított hagymát és a fokhagymát is.
- Öntsd hozzá a lencsét, öntsd fel másfél liter vízzel, és tedd bele a sót, pirospaprikát és babérlevelet. Így főzd 15 percig, ami alatt előkészítheted a zöldségeket.
- Add a leveshez a megpucolt, felaprított sárgarépát, fehérrépát, karalébét és krumplit, majd főzd még további negyed órát.
- Zárd el, és ha kicsit kihűlt, egy tányérnyit merj ki a levélből, és ebbe keverd bele az ecetet és a tejszínt. A keveréket töltsd vissza a levesbe.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 35 perc
Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat is:
Kezdő Vegán
Haladó Vegán (A mindennapi superfood)
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
Kezdő Vegán Angol nyelven