Vega sonka – MOST! | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Vega sonka – MOST!
Pácolva vagy anélkül

Vészesen közeleg a húsvét, és én meg jól lemaradtam a 827 Kitchen világhíres sonkájáról. SEGÍTSÉG!
Ezt a sonkát egyszer a Vegan Sunday Marketen volt alkalmam megkóstolni, akkor egy állatbarát tálban mosolygott rám a csülök szerepében. Egyszerűen isteni volt! :) Nem is csoda, hogy akkora volt az érdeklődés erre a sonkára, hogy sajnos nem jutott mindenkinek belőle az ünnepek előtt. Nekem sem! :'(
Hozzáteszem, én ennek azért valahol nagyon örülök, hiszen ez azt jelenti, hogy rengeteg (és egyre több!) ember szeretné nem egy ártatlan malacka combjával ünnepelni a húsvétot, ami egyszerűen fantasztikus hír! <3

Szóval, jön a húsvét, sonka sehol, így muszáj voltam valamilyen B-terv után nézni. ERGO: magamnak elkészíteni a sonkámat.

Az eredmény? Finom! :) Nem annyira hússzerű az állaga, ennek talán sokan még örülnek is. De vékonyra szeletelhető, darabokra is vágható, zöldségekhez, mustárhoz, tormához nagyon jól passzol. Füstös, fűszeres és nagyon illatos! Elég egyszerű volt megcsinálni is, mert bár sokféle a hozzávaló, de igazából kevés munkával megvan, és LETT SONKÁM! :D
Most már csak a húsvéti kalácsot kell megsütnöm hozzá! :)

Hozzávalók 2 öklömnyi sonkához:

  • 100 g főtt csicseriborsó (konzerv tökéletes)
  • 120 g búzasikérpor
  • 2 ek étolaj
  • 1 kk füstaroma
  • 1 mk majoránna
  • 1 púpozott mk fokhagyma granulátum
  • 1 kk paradicsompüré
  • 1 kk céklalé (a savanyúság leve megteszi)
  • 1 ek vöröshagymapép
  • 1 púpozott ek élesztőpehely
  • 1,5 kk fehérborecet
  • 1,5 mk só
  • 2-3 csavarás őrölt bors
  1. Vedd elő a turmixod, és a poharába a sikér kivételével tedd be a sonka hozzávalóit. Ezt 1 dl vízzel turmixold simára.
  2. Önts hozzá még egy dl vizet, és egy gombnyomással vegyítsd össze a sűrűjével.
  3. Ezután egy tálban öntsd ezt a levet a sikérporra, és keverd, majd gyúrd pár percig. Ehhez a fémkanál a legpraktikusabb talán, mert arra ragad a legkevésbé a massza. Érezni fogod, amikor megváltozik az állaga, besűrűsödik és ruganyosabb lesz.
  4. Akkor a masszát válaszd ketté és formálj kis hurkákat, ami kb. kétszer olyan hosszú, mint széles. Alufóliába tekerd be úgy, mint egy szaloncukrot, csak a fólia széle kunkorodjon felfelé. Arra mindenképp figyelj, hogy a két végén legyen 1-2 cm a sonkának tágulni, dagadni.
  5. Ezután gőzöld másfél órát a csomagokat. Ha nincs gőzölőd, egy tésztafőző betétes fazék is jó lesz, esetleg serpenyő, amiben kis vizet forralsz, ebbe fekteted a sonkákat, de ilyenkor nagyon kell nézni, nehogy elfője a levét, és odaégjen az egész.
  6. Ha megfőtt, hagyd kihűlni kicsit, majd görgesd ki a fóliából. Forró sütőben piríts rá kérget, hogy még sonkásabb legyen. Én kb. fél órát sütöttem légkeveréssel maximum fokozaton, és közben forgattam. Kihűlés után körbekötözheted természetes kenderzsineggel, majd csomagold vissza a fóliába, hogy a hűtőben visszapuhuljon kicsit húsvétig. Megjegyzés: a nagy képet ekkor készítettem.

Már ezen a ponton lesz egy klassz vega sonkád, és nem maradsz szégyenben szombaton. :) Ha van még kis időd és kedved, belefoghatsz a pácolásba is, és nem bánod meg, amúgy meg sokkal egyszerűbb, mint ahogy hangzik.
Ehhez nem kell több, mint egy jó fűszeres lé, és kész.

Hozzávalók a pácléhez:

  • 2 babérlevél
  • 2 mk só
  • 1 mk füstaroma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél mk koriandermag
  • fél mk egész bors
  • 2 csipet nádcukor
  • 2 ek vöröshagymapép
  • 1/4 lilahagyma héja
  • 1 kk ecet
  • 1 kk szójaszósz
  1. Válassz akkora edényt, amiben a sonkák épp elférnek. Ebben egy pohár vízzel főzd fel összes fűszert, majd hagyd kihűlni.
  2. Tedd bele a sonkát, és öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Már egy pár óra alatt lesz eredménye, de egy éjszaka alatt csodákat művel a sonkáddal.

Jó étvágyat, és boldog állatbarát húsvétot! <3

Receptemhez az ötletet (az amúgy kincsesbánya) La Veganista blog adta, ezzel a recepttel.

Elkészítési idő: Hát, igen. Egyszer van egy évben húsvét! :D Nem, amúgy tényleg nem vészes, az effektív vele töltött idő kb. 30-40 perc

Ez egy vegán recept volt. :) Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a főzőtanfolyamaimat is:
Kezdő Vegán
Haladó Vegán (A mindennapi superfood)
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag

Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
Kezdő Vegán Angol nyelven

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.