Csodálatosan gazdag ízek, belül szaftos, a teteje ropogósra sült, paradicsomos, bazsalikomos, babéros: ilyen a Kertkonyhában a lasagne!
Amikor nyolc éve megvettem életem első vegetáriánus szakácskönyvét, egyszerűen lenyűgözött az egészséges ételek sokfélesége, a gyönyörű színek és a fotók. Hirtelen azt sem tudtam, melyiket főzzem meg először. Végül egy lasagnéra esett a választás. Bár már akkor sem követtem szigorúan a receptet, de az évek során csak tovább gyúrtam, formáltam, így csiszolódott ez a vega lasagne, ami, úgy érzem, most már igazán az enyém.
Egyszóval ez volt életem első hivatalosan is vegetáriánus főzése! Amit azóta is imádunk. Hogy miért nem került eddig fel a blogra? Ne kérdezzétek, rejtély. :)
Hozzávalók egy nagy sütőtálhoz, 6 adaghoz:
- 250 g lasagne tészta
- 2 nagyobb sárgarépa
- 3 közepes cukkini
- 2 nagyobb vöröshagyma
- 2 üveg natúr paradicsomszósz (2×700 ml, ha lehet, olasz gyártmány)
- 150 g nem sózott mandula
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál oregánó, 2-2 evőkanál bazsalikom, kakukkfű, őrölt köménymag és barnacukor, 3 babérlevél
- só, bors
- 250 g növényi sajt + 5-6 evőkanál szárított élesztőpehely (vagy ementáli és parmezán sajt keveréke)
Elkészítés
- A cukkinit és a répát is mossuk meg, majd szeletelőn vágjuk vékonyra.
- Két serpenyőre lesz szükségünk, az egyikben a cukkinit, a másikban a répát pirítjuk olajon puhára. A répát a felaprított hagymával, és sóval, borssal, köménymaggal; a cukkinit egy evőkanál oregánóval, sóval és borssal.
- Amíg a zöldségek pirulnak, készítsük el a paradicsomszószt. Egy fazékban olajon futtassuk meg az apróra vágott fokhagymát, öntsük rá a natúr paradicsomszószt, 2-2 evőkanál oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, barnacukrot és a babérlevelet. Sózzuk és bőségesen borsozzuk. Hagyjuk, hogy összeforrjon.
- Közben reszeljük le a sajtot és törjük durvára a mandulát.
- Most jön az összeállítás: egy sütőtálban rakjuk le a rétegeket a következő sorrendben kétszer: répa – tészta – cukkini – mandula – paradicsomszósz – sajt. (A tetejére tehát sajt kerül, ami majd szépen megsül rajta.)
- Tegyük előmelegített, 190 fokos sütőbe, és fél óra múlva ellenőrizzük, hogy megpuhult-e tészta. Ha igen, akkor tekerjük fel a sütőt 240 fokra, és süssük még pár percig, hogy szép színt is kapjon.
- Várjunk egy kicsit a tálalás előtt, úgy könnyebb lesz szeletelni. Még könnyebb lesz vágni, ha esetleg maradna másnapra, ráadásul akkor még ennél is finomabb lesz. :)
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + sütés
Extra tipp: a vegán változatból a sajt akár el is hagyható. Olyan különleges és teljes íz-élményt adnak az összetevők, hogy egyáltalán nem fog hiányozni.
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven