Vega lasagne | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Vega lasagne

Csodálatosan gazdag ízek, belül szaftos, a teteje ropogósra sült, paradicsomos, bazsalikomos, babéros: ilyen a Kertkonyhában a lasagne!

Amikor nyolc éve megvettem életem első vegetáriánus szakácskönyvét, egyszerűen lenyűgözött az egészséges ételek sokfélesége, a gyönyörű színek és a fotók. Hirtelen azt sem tudtam, melyiket főzzem meg először. Végül egy lasagnéra esett a választás. Bár már akkor sem követtem szigorúan a receptet, de az évek során csak tovább gyúrtam, formáltam, így csiszolódott ez a vega lasagne, ami, úgy érzem, most már igazán az enyém.

Egyszóval ez volt életem első hivatalosan is vegetáriánus főzése! Amit azóta is imádunk. Hogy miért nem került eddig fel a blogra? Ne kérdezzétek, rejtély. :)

Hozzávalók egy nagy sütőtálhoz, 6 adaghoz:

  • 250 g lasagne tészta
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 3 közepes cukkini
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 üveg natúr paradicsomszósz (2×700 ml, ha lehet, olasz gyártmány)
  • 150 g nem sózott mandula
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál oregánó, 2-2 evőkanál bazsalikom, kakukkfű, őrölt köménymag és barnacukor, 3 babérlevél
  • só, bors
  • 250 g növényi sajt + 5-6 evőkanál szárított élesztőpehely (vagy ementáli és parmezán sajt keveréke)

Elkészítés

  1. A cukkinit és a répát is mossuk meg, majd szeletelőn vágjuk vékonyra.
  2. Két serpenyőre lesz szükségünk, az egyikben a cukkinit, a másikban a répát pirítjuk olajon puhára. A répát a felaprított hagymával, és sóval, borssal, köménymaggal; a cukkinit egy evőkanál oregánóval, sóval és borssal.
  3. Amíg a zöldségek pirulnak, készítsük el a paradicsomszószt. Egy fazékban olajon futtassuk meg az apróra vágott fokhagymát, öntsük rá a natúr paradicsomszószt, 2-2 evőkanál oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, barnacukrot és a babérlevelet. Sózzuk és bőségesen borsozzuk. Hagyjuk, hogy összeforrjon.
  4. Közben reszeljük le a sajtot és törjük durvára a mandulát.
  5. Most jön az összeállítás: egy sütőtálban rakjuk le a rétegeket a következő sorrendben kétszer: répa – tészta – cukkini – mandula – paradicsomszósz – sajt. (A tetejére tehát sajt kerül, ami majd szépen megsül rajta.)
  6. Tegyük előmelegített, 190 fokos sütőbe, és fél óra múlva ellenőrizzük, hogy megpuhult-e tészta. Ha igen, akkor tekerjük fel a sütőt 240 fokra, és süssük még pár percig, hogy szép színt is kapjon.
  7. Várjunk egy kicsit a tálalás előtt, úgy könnyebb lesz szeletelni. Még könnyebb lesz vágni, ha esetleg maradna másnapra, ráadásul akkor még ennél is finomabb lesz. :)

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 45 perc + sütés

Extra tipp: a vegán változatból a sajt akár el is hagyható. Olyan különleges és teljes íz-élményt adnak az összetevők, hogy egyáltalán nem fog hiányozni.

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood
Kezdő Vegán Angol nyelven

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.