Krumplileves. Erre mondják, hogy tipikusan olcsó, pórias, elég egyszerű étel. Persze imádom meg minden, de mégsem egy királyi lakoma.
Pedig tényleg lehet ezt is menő módon csinálni. Úgy képzelem, a Michelin-csillagos éttermekben készíthetik így a krumplilevest. :) Édeskés, fűszeres, illatos és könnyed, de az ízekben megkapja a mélységét.
És még a gyönyörű színe sem Photoshop! :)
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 3 közepes krumpli
- 1/2 sárgarépa
- 1/2 vöröshagyma
- 5 ek fehérbor (opcionális)
- 1 ek citromlé
- 1 körömnyi citromhéj (csak a sárga)
- 1 mk reszelt gyömbér
- 1 csipet rozmaring (ha van, friss)
- 2 ek olívaolaj
- 3 mk só
- A felaprított hagymát az olajon pároljuk meg. Közben hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra a krumplit, vékony szeletekre a répát. Lehet nagyra is vágni, csak akkor lassabban fő meg.
- Dobjuk a hagymára a krumplit és a sárgarépát, ízesítsük gyömbérrel, citromhéjjal, a fehérborral, és sózzuk is meg. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, és főzzük puhára a zöldségeket.
- Mielőtt elzárnánk, keverjük el benne a rozmaringot, és hagyjuk kicsit bugyogni őket együtt is.
- Amikor kész, turmixoljuk simára a levest. Kis citromlé segít még a rafinált ízek kihozásában.
Extra tipp: mielőtt a főzéshez kezdenénk, teszteljük, hogy a gyömbér és a borunk illata harmonizál-e egymással. Ha nem, akkor a levesben sem alkotnak majd jó kombinációt, ezért inkább csak az egyiket használjuk.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 15 perc
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
♥ Kezdő Vegán
♥ Haladó vegán (Superfood)
♥ Görög vegán