Vegán somlói | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
6
Vegán somlói

Igen, ez a recept bizony több, mint három lépésből áll. De a végeredmény megveszekedett finom!

A házi somlóival aratni fogtok!

Amúgy az elkészítés SOKKAL egyszerűbb, mint a leírása. ;) Ne csüggedj, meglátod, megéri! Lesz három piskótalapod, három önteted, ezeket rétegesen lerakod, hagyod összeérni, és tiéd a mennyország!

Szóval, vegyél egy nagy levegőt. Aztán elő három keverőtálat. :)

Ez (háromszor) mindegyikbe tedd bele:

  • 50 g liszt
  • 20 g étkezési keményítő (1 ek)
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 40 g nádcukor (2 ek) (a vaníliásba jobb a fehér)
  • 1 csipet vaníliapor

Majd jöjjön a következő nedves rész mindhárom fajta tésztába. Jól keverd össze, aztán keverd vele simára a száraz lisztes keverékkel.

  • 1 dl víz
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk almaecet
  • 3 ek étolaj

Eddig mind a három tálban ugyanaz van. Most jön az, az egyikből lesz kakaós, a másikból diós, a harmadikból meg vaníliás piskóta. Ezért fajtánként tegyél bele:

  • 10 g kakaó (1 ek)
  • 15 g durvára tört dió
  • 2 csipet kurkuma, 1 csipet pirospaprika (igen! és semmi vész! azért ne csípőset válassz.)

A három tésztád kész, most süsd ki. Szükséged lesz három hasonló formára és egy 180 fokos sütőre. 20 perc alatt jó. Célszerű akkora sütőformát választani, hogy a kész tésztalapok majd beleférjenek a tálba, amiben később összeállítod az egész rétegelt csodát.

Közben készítsd el az önteteket. Ehhez megint három edény kell és a következő hozzávalók:

  • 1 kk cukor
  • fél narancs héja
  • 100 ml víz
  • 1 mk sütőrum (aroma)
  • egy tábla étcsoki
  • 50 ml növényi tej
  • 300 ml növényi tej
  • 12 g keményítő (1ek)
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél narancs leve
  • kurkuma, pirospaprika
  1. Az egyik edényben forrald össze a szirupot: 100 ml vízben oldj fel 1 kk cukrot és reszeld bele a fél narancs héját. Finom illata lesz! :) Ha megvagy, zárd el, keverj el benne 1 mk rumaromát és takard le. A rumaroma helyett választhatsz igazi sütőrumot is, de fontos, hogy csínyján bánj mindkettővel. A rumtól max. jó kedvetek lesz, de a túltolt rumaroma nagyon el tudja rontani az édességeket.
  2. A második öntethez egyszerűen melegítsd össze a 90 g étcsokit 50 ml növényi tejjel.
  3. A harmadik legyen a vaníliakrém. Ehhez 300 ml növényi tejben keverj el 12 g keményítőt, 50 g (fehér) cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. Csavarj bele fél narancs levét és színezd meg szép sárgára 2 csipet kurkumával + 1 csipet pirospaprikával (nyugtatás ld. mint fenn).

Most már csak a szórás hiányzik, ami nem más, mint dió és mazsola.

  • 100 g durvára tört dió
  • 75 g mazsola (1 mk rumaromával ízesített vízbe beáztatva)

Az összeállítás van hátra. A jó az, hogy egyáltalán nem kell szépnek lennie. Rétegezd le az egészet, és a somlóid magától lesz majd döglesztő.

Először a diós lapot a sütőformájában szurkáld meg, vagdosd be, majd a szirup kb. harmadával locsold meg. Kend rá a vaníliakrém felét, szórd meg a dió és mazsola felével, öntsd rá a csokiöntet negyedét.
Erre fektesd rá a csokis réteget, ezt is szurkáld meg, majd locsold meg a szirup másik harmadával.
Kenegesd el rajta a vaníliakrém másik felét, szórd rá a maradék diót és mazsolát és kanazz még rá egy kis csokis öntet is.
Most jön a vaníliás piskóta. Itt már tudod, mit kell csinálni. :) Ráteszed, megszurkálod, majd meglocsolod a maradék sziruppal. A többi már megy magától. Fontos, hogy letakard az egészet, majd egy éjszakára hűtőbe tedd. Ezalatt  megtörténik a csoda, összeáll a somlóid, az ízek találkoznak, táncot járnak, másnap minden együtt lesz a szádban harmóniában, meglásd.

Másnap már csak egy evőkanállal ügyesen szaggasd ki egy szép tálba, csorgasd meg csokival, és ha igazi hedonista vagy, szerezz hozzá vegán tejszínhabot!

Áldd meg magadat, amiért nem riadtál vissza a recept leírásától, végigvitted a művedet! Kínálj meg, akit csak tudsz, aztán söpörd be a bókokat! Na, dagad már a melled? :)

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: abszolút nem érdekes ;)

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Vegán Szaloncukor-készítő

Kezdő Vegán
Vegán MUST HAVE – a kötelező alapcsomag
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II
A Mindennapi Superfood

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.