Gyümölcskenyér non plusz ultra | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
2
Gyümölcskenyér non plusz ultra

A non plus ultra kifejezés jelentése: valaminek a netovábbja. Biztosan hallottad már, de vajon honnan ered?

Hát, persze, hogy az ókori görögöktől!  – mondaná a Bazi nagy görög lagziban Nia apukája, de itt most tényleg hihetnénk neki. :)

A görögök ugye, tényleg bámulatosan jó hajósok voltak, de azért voltak tájak, ahová még ők sem szívesen merészkedtek. Ilyen volt a beláthatatlan, veszélyes Atlanti-óceán, ami miatt az oda vezető Gibraltári-szorosra egyfajta misztikus világvége kapuként tekintettek.  (Én egyébként már azon is csodálkozom, hogy akár az Égei-tenger szigetei között neki mertek vágni a tengernek azokkal a mai szemmel totál lélekvesztő hajóikkal.)

Gibraltárt az ókori görögök úgy hívták: Héraklész oszlopai, ami valószínűleg Európa és Afrika egy-egy hegyére, azok sziklájára utalt a szoros két oldalán. A hagyomány szerint ezeken az oszlopokon, sziklákon állt a következő felirat: NON PLUS ULTRA, azaz “Ne tovább (ezen a ponton) túl“.

Azóta használják ezt a kifejezést a végletes dolgokra. Szóval, én most abszolút szerénytelenül fogom a gyümölcskenyeremre. Mert pl. több benne a gyümölcs, mint a kenyér. Ráadásul rengeteg csokival is megöntöztem a végén. Előre is elnézést kérek. :)))

Hozzávalók egy 20 x 25 centis formához:

  • 360 g aszalt gyümölcs (meggy, áfonya, szilva, datolya)
  • 340 g liszt
  • 150 g dió (durvára törve)
  • 50 g barna nádcukor
  • fél narancs héja
  • fél citrom héja
  • fél csomag sütőpor
  • 250 g szójatej
  • 1 alma tisztítva, lereszelve
  • 1 csipet só
  1. Kezdd rögtön az előkészület fontos lépéseivel: rumos vízbe áztasd be az aszalt gyümölcsöket, valamint törd durvára a diót.
  2. A tészta elkészítése következik. Ehhez keverd el a lisztben a sót, a cukrot, a sütőport és a reszelt héjakat.
  3. Keverd bele a lereszelt almát, lazítsd fel a tejjel. Akkor jó, ha folyós az állaga.
  4. Végül szórd bele az aszalványokat, és csodáld meg a sütidet, ami már most fantasztikusan néz ki. (naná, hogy nyugodtan meg is kóstolhatod!)
  5. Öntsd sütőpapírral kibélelt szögletes formába és 185 fokon süsd  meg. A sütési idő függ a formád méretétől és a tésztra vastagságától. Minél laposabb, annál gyorsabban készen lesz. Nézegesd, ha kell, tűpróbával bizonyosodj meg.
  6. Amikor megsült, készítsd el a csokoládé bevonatot. Egy tábla étcsokit (vagy kettőt, hármat, ezt rád bízom) melegíts össze ugyanannyi evőkanál növényi tejjel. Amikor folyik, szépen a gyümölcskenyered tetejére tudod öntözni. Miután kihűlt, vedd ki a formából, és húzd le az oldaláról a papírt is.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: kb. 1 óra

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)

Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.