Friss kelből, vegán
Kelkáposzta egész évben van, de amikor friss, akkor az igazi. Én szabályosan bele szoktam feledkezni azokba a lazán összeboruló, mélyzöld levelekbe. Mindegyik fej más, és tökéletes alkotása a természetnek! Egy rakottat összeállítani merő élvezet, sőt, kézműves alkotás. Ennek megfelelően variálhatsz is ezen a recepten, éld ki a kreativitásod!
Ezt a receptemet átvette a 108.hu életmód-magazin aktuális száma is. :)
Hozzávalók egy nagy (20×30-as) sütőtálhoz:
- 1 fej kelkáposzta
- 250 g rizs +1mk só
- 150 g szójagranulátum
- 2 vöröshagyma
- 1 hatalmas gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 1 ek bio ételízesítő
- 1 ek oregánó
- 1 kk rozmaring
- 2 kk almaecet
- 1 adag vegán besamel
- Előkészületek:
A rizst félig főzd meg sós vízben, majd szűrd le.
A kelkáposzta leveleit szedd szét és gőzöld át. Ehhez egy nagy lábos forralj vizet, és ebbe be tedd egymásra a leveleket. Két perc elég lesz neki, meglátod, milyen könnyen megpuhul.
A szójagranulátumot is áztasd be forró vízbe. Nagyon hamar megszívja magát, és addig te elkészítheted az ízesítését. - Amíg az előkészületek folynak, vágd apróra a vöröshagymát, és olajon párold meg. 1-2 percre menjen bele a fokhagyma. Szórd rá a fűszereket, még egy mokkáskanál sót, és keverd össze az egészet az átöblített, kinyomkodott szójagranulátummal.
- Vedd elő a sütőtáladat, most jön a lerakás! Szépen rétegezd le a rizst, leveleket és a szóját, ha minden igaz, két emeletet kapsz.
- Önts a tetejére egy pohár vizet. Tedd be 200 fokos sütőbe, és süsd jól át 45-60 percen át. Mivel semmi nem nyers már benne, a sütés azt szolgálja, hogy összesüljenek az ízek, és összeálljon a forma.
- A tetejére opciós a besamel, és ha szeretnéd, akkor fél óra sütés után öntsd rá. Amikor az egész kész, és van türelmed hűlni hagyni, akkor könnyebben tudod majd szeletelni, és jobban egyben is marad a kocka a tányérodon. :)
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 60 perc
Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)
Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II