Rakott kel | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
2
Rakott kel
Friss kelből, vegán

Kelkáposzta egész évben van, de amikor friss, akkor az igazi. Én szabályosan bele szoktam feledkezni azokba a lazán összeboruló, mélyzöld levelekbe. Mindegyik fej más, és tökéletes alkotása a természetnek! Egy rakottat összeállítani merő élvezet, sőt, kézműves alkotás. Ennek megfelelően variálhatsz is ezen a recepten, éld ki a kreativitásod!

Ezt a receptemet átvette a 108.hu életmód-magazin aktuális száma is. :)

Hozzávalók egy nagy (20×30-as) sütőtálhoz:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 250 g rizs +1mk só
  • 150 g szójagranulátum
  • 2 vöröshagyma
  • 1 hatalmas gerezd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 ek bio ételízesítő
  • 1 ek oregánó
  • 1 kk rozmaring
  • 2 kk almaecet
  • 1 adag vegán besamel

  1. Előkészületek:
    A rizst félig főzd meg sós vízben, majd szűrd le.
    A kelkáposzta leveleit szedd szét és gőzöld át. Ehhez egy nagy lábos forralj vizet, és ebbe be tedd egymásra a leveleket. Két perc elég lesz neki, meglátod, milyen könnyen megpuhul.
    A szójagranulátumot is áztasd be forró vízbe. Nagyon hamar megszívja magát, és addig te elkészítheted az ízesítését.
  2. Amíg az előkészületek folynak, vágd apróra a vöröshagymát, és olajon párold meg. 1-2 percre menjen bele a fokhagyma. Szórd rá a fűszereket, még egy mokkáskanál sót, és keverd össze az egészet az átöblített, kinyomkodott szójagranulátummal.
  3. Vedd elő a sütőtáladat, most jön a lerakás! Szépen rétegezd le a rizst, leveleket és a szóját, ha minden igaz, két emeletet kapsz.
  4. Önts a tetejére egy pohár vizet. Tedd be 200 fokos sütőbe, és süsd jól át 45-60 percen át. Mivel semmi nem nyers már benne, a sütés azt szolgálja, hogy összesüljenek az ízek, és összeálljon a forma.
  5. A tetejére opciós a besamel, és ha szeretnéd, akkor fél óra sütés után öntsd rá. Amikor az egész kész, és van türelmed hűlni hagyni, akkor könnyebben tudod majd szeletelni, és jobban egyben is marad a kocka a tányérodon. :)

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 60 perc

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)

Növényi Tejek és Tejtermékek I
Növényi Tejtermékek II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.