Vegán muszaka | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
Vegán muszaka

Görögországban a muszaka szent dolog. Nagy tisztelet övezi, legendásan neki szoktak gyürkőzni, nem készítheti akárki, minimum a mamma, aki aztán minimum egy akkora tepsivel süt, mint az asztal. Ha már.. Mert az nem kis project.
Hát, én nem is csináltam még muszakát soha. :D
Aztán nemrég megkeresett egy kedves barátnőm, hogy a nagyböjtre recepteket gyűjt, és szívesen megpróbálkozna egy húsmentes verzióval. Mondanom sem kell, mennyire elszégyelltem magam, hogy pont nekem nincs egy vegán és egy muszakám..
Így aztán elővettem az én drága Görögországban vett szakácskönyvemet, még aznap vettem egy padlizsánt, és sebtiben nekiálltam vegánosítani a muszakát.

Rögtön kellemes meglepetés ért. :) Azt kapásból láttam, hogy a vegán verzió az eredetihez képest gyalog galopp (pl. nem kell egy órát főzni).
A főzőtanfolyamaimon is rendre előjön, hogy de ugye ezeket a ételeket gyorsan meg lehet főzni? Hát, persze! Még a legmakacsabb is zöldség is elkészül 15 perc alatt. :) Na, ez ennél kicsit tovább tart, de nem vészes, szóval tuti máskor is nekiállok.
Mert mit kell itt csinálni?
Három réteget. Az egyik réteget megfőzni, a másikat átsütni, a harmadikat meg ragusra készíteni. Aztán lerakni a tepsiben és összesütni.

Fontos még, hogy ha megsül, semmilyen szín alatt nem szabad azonnal felvágni, különben szétesik a tányéron, mint egy rakott krumpli. Egyébként én azt is imádom, de itt fontos, hogy legyen formája. Ezért mindenképpen pihentetni kell legalább fél napot. Tudom, ez nem könnyű, de megéri, hiszen így tudsz majd szép kockákat vágni belőle. Ha akarod, tálalásnál újramelegíted, ha nem akarod, azt sem muszáj.

Hozzávalók 4-5 adaghoz
(20×30-as sütőtál)
  • 200 g vöröslencse
  • 1 nagy padlizsán
  • 3 db krumpli
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 babérlevél
  • 3 ek paradicsomszósz (vagy 1 ek püré)
  • olaj a sütéshez
besamel a tetejére
  • 400 ml növényi tej (cukor- és vanília aromamentes)
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek liszt
  • 1-2 csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés

  1. A krumplit hámozd meg, vágd 1 cm vastag karikákra, és sós vízben félig főzd meg. Ehhez elég, ha felforralod a vizét, majd elzárod, és fedő alatt hagyod a gőzben.
  2. A padlizsánt is karikázd fel 1 cm-es szeletekre, sózd le, és tedd félre pár percre. Utána forró olajon süsd meg a szeletek mindkét felét szép barnára. Cél a “jaj, ez majdnem megégett, de még pont jó” állapot, mert akkor lesz igazán finom.
  3. A lencsés réteg elkészítését a hagymákkal kezd. Kis olajon először a felaprított vöröshagymát pirítsd meg, majd ha majdnem kész, jöhet rá a felaprított fokhagyma is, hagy’ illatozzon.
  4. Borítsd bele a lencsét, a paradicsompürét, dobj bele babérlevelet és ízesítsd egy minimális fahéjjal. Jöhet bele a sörélesztőpehely és a szójaszósz is. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzd puhára a lencsét. Közben sózd is meg kicsit, és ha túl korán elfőne a víz, akkor mindenképp pótold.
  5. Ezután már csak le kell rétegezni a padlizsánt, a krumplit és a lencsét ebben a sorrandben, kétszer. Semmi más nem kell már közé, hiszen az olajon sültpadlizsántól elég olajos lesz, a lencsés ragutól, krumplitól meg elég szaftos.
  6. A tetejére simíts vegán besamelt, ennek a receptjét itt találod.
  7. Végül tedd sütőbe a művedet, süsd 45 percet 180 fokon. Figyelgesd, akkor jó, ha szép barna foltos lett a teteje.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 60 perc

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! 
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)

Növényi tejtermékek

Ez egy vegán recept volt. :)
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.

 

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.