Diós bejgli, mákos bejgli (vegán) | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
2
Diós bejgli, mákos bejgli (vegán)

Leszögezhetjük, hogy nincs karácsony bejgli nélkül. :)
Na, de milyen legyen az a bejgli? Ki lehet találni nagyon kreatív, új fajtákat, lehet a modern bejgli marcipános, meggyes vagy sütőtökös.. De nekem akkor is a legigazibb a hagyományos, vagyis a <<mákos>> és természetesen a <<diós>>!

Az én bejglimre egyszer egy abszolút hagyományos konyharajongó azt találta mondani, hogy ez bizony szakasztott olyan, mint amit 40 éve az ő drága anyukája szokott volt csinálni. Azt hiszem, erre büszke vagyok! :)

Ami fontos, hogy az alapanyagok közül legyen minden szobahőmérsékletű.

Arra is figyelj, hogy a töltelék hozzávalói két közepes rúdhoz méretezettek. Ha mindkét ízből csinálsz, akkor a tészta mennyiségét duplázd meg.

Hozzávalók két rúdhoz:
TÉSzta
  • 300 g liszt
  • 40 g kókuszzsír
  • 1,5 dl növényi tej
  • 40 g cukor
  • fél csomag szárított élesztő
  • 2 csipet só
Diótöltelék
  • 110 g dió
  • 75 g porcukor
  • 15 g búzadara
  • 0,4 dl növényi tej
  • ¾ csomag vaníliás cukor
  • 35 g mazsola
  • ¾ citrom héja
  • ¼ citrom leve
Máktöltelék
  • 110 g mák
  • 75 g porcukor
  • 0,8 dl növényi tej
  • 15 g búzadara
  • ¾ csomag vaníliás cukor
  • 35 g mazsola
  • ¾ citrom héja
  • ¼ citrom leve
  • mk szegfűszeg és fahéjrúd
Elkészítés
  1. 1,5 dl vízben főzd fel a szegfűszeget és fahéjrudat. Ebbe áztasd be a mazsolát.
  2. Az élesztőt futtasd fel egy kis cukorral és tejjel.
  3. A kókuszzsírral és a többi anyaggal dolgozd ki a tésztát, és kelesszük másfél órát. Én korábban keverőlapátos robotgépet használtam, de mióta elromlott, a kenyérsütő gépem dagasztó funkcióját használom. :)
  4. Amíg elkészül a tészta, készítsd el a tölteléket: ha szükséges, daráld meg a mákot vagy diót, majd keverd össze a többi hozzávalóval. A mákos töltelékbe kicsit több cukor és tej szükséges.
  5. A megkelt tésztát válaszd ketté, majd egy sodrófával nyújtsd ki vékonyra (max. fél cm vastagra). A tölteléket oszlasd el rajta egyenletesen, és tekerd fel a bejglit. Ezután tedd a tepsibe, és hideg helyen keleszd még fél órát.
  6. A tetejét kend meg szójatejjel, majd forróra előmelegített, és utána lehalkított sütőben süsd fél órán keresztül.

Elkészítési idő: kb. 60 perc + kelesztés + sütés

Jó étvágyat!

Ez egy vegán recept volt. :)
Hasonló recepteket ITT találsz még.

Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba. :)

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat:
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)
♥ Görög vegán

 

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.