Extra sűrű, extra krémes
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gombaleves. Gondolt egy nagyot, és előlépett főétellé. Sőt, egytállá! Kapott ízeket, illatokat, tömeget, sűrűséget, krémességet.
És igen, ez majdnem az a fajta, amiben “megáll a kanál”.
A recepthez a gombát a Chefgomba.hu biztosította.
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g barna csiperke
- 750 ml zöldségalaplé (vagy még inkább vízben elkevert 2 kk bio ételízesítő)
- 150 g növényi joghurt vagy növényi tejszín
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml száraz fehérbor
- 50 g liszt
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk fehérborecet
- fűszerek
- 1/2 kávéskanál rozmaring
- 1/2 kávéskanál kakukkfű
- 1/2 kávéskanálk só
- 1/2 kávéskanál pirospaprika és 1/2 kávéskanál kurkuma a szép élénk színéhez
- Az olajban pirítsd meg előbb a vöröshagymát, majd a lereszelt fokhagymát is. Az a majonéznek tűnő kupac a serpenyőben házi vegán vaj. :D Egy ideje már nem veszek bolti margarint, inkább itthon készítem. Szeretném, hogy ez most már így is maradjon, hiszen a millió előnye mellett tényleg eltörpül az a 2 perc pancs! Na, de ott tartottunk, hogy ha neked nincs kéznél vegán vajad vagy margarinod, akkor ezt a részét egyszerűen hagyd ki. ;)
- Erre a finom alapra öntsd rá a gombát, szórd rá a fűszereket és kis sót. Én itt tettem bele pirospaprikát és kurkumát is, hogy szép színe legyen a levesnek. A gomba sajnos hajlamos szürkés étellé válni, ami szerintem nem mindig túl étvágygerjesztő. Másik megjegyzés a fűszerezéshez, hogy a sóval csínyján bántam, mert a alaplevemben is sok volt. Ha te is por állagú bio ételízesítőt használsz, akkor elképzelhető, hogy a tiéd is erősen sós. Ezt mindenképpen vedd figyelembe az ízesítésnél.
- Amikor már kezd pirulni és összeesni a gomba, akkor kell meglocsolni a borral, és újra pár percet rotyogni hagyni. Ezután a tűzről lehúzva én beleszitáltam a lisztet. Szitálás helyett lehet hinteni is, de biztosra akartam menni, nehogy összecsomósodjon. Egy kis szorgalmas keverés, és szép vastag krémed lesz a lábos alján.
- Ekkor tedd vissza a tűzre és fokozatosan öntögesd hozzá az alaplevet. Hagyd felforrni, majd legutoljára keverd bele a vízzel duplájára hígított joghurtot. Forrjon egyet, és kész is. Kóstold meg, és ha elbírja, egy kis kanál fehérborecetet még keverhetsz bele ízesítésnek.
Extra tipp: egy kanál olívaolajon piríts meg vékony karikára vágott fokhagymát. Isteni feltét lesz belőle!
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 25 perc
Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat!
♥ Kezdő Vegán
♥ Haladó vegán (Superfood)
♥ Görög vegán
Ez egy vegán recept volt. :)
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.
Facebook hozzászólások