Gombakrémleves | Kertkonyha - Vegán receptek, főzőtanfolyamok
  • vegán_gombaleves1
7
Gombakrémleves
  • vegán_gombaleves1

Bowl with Raw Vegetables clipart. Free download transparent .PNG | Creazilla   Kezdő vegán tanfolyam

Vegetables clipart   Görög vegán tanfolyam

Vegetables in a basket clipart    Haladó vegán tanfolyam

Extra sűrű, extra krémes

vegán_gombaleves3Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gombaleves. Gondolt egy nagyot, és előlépett főétellé. Sőt, egytállá! Kapott ízeket, illatokat, tömeget, sűrűséget, krémességet.
És igen, ez majdnem az a fajta, amiben “megáll a kanál”.

A recepthez a gombát a Chefgomba.hu biztosította.

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g barna csiperke
  • 750 ml zöldségalaplé (vagy még inkább vízben elkevert 2 kk bio ételízesítő)
  • 150 g növényi joghurt vagy növényi tejszín
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 50 g liszt
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 kk fehérborecet
  • fűszerek
    • 1/2 kávéskanál rozmaring
    • 1/2 kávéskanál kakukkfű
    • 1/2 kávéskanálk só
    • 1/2 kávéskanál pirospaprika és 1/2 kávéskanál kurkuma a szép élénk színéhez
  1. vegán_gombaleves2Az olajban pirítsd meg előbb a vöröshagymát, majd a lereszelt fokhagymát is. Az a majonéznek tűnő kupac a serpenyőben házi vegán vaj. :D Egy ideje már nem veszek bolti margarint, inkább itthon készítem. Szeretném, hogy ez most már így is maradjon, hiszen a millió előnye mellett tényleg eltörpül az a 2 perc pancs! Na, de ott tartottunk, hogy ha neked nincs kéznél vegán vajad vagy margarinod, akkor ezt a részét egyszerűen hagyd ki. ;)
  2. Erre a finom alapra öntsd rá a gombát, szórd rá a fűszereket és kis sót. Én itt tettem bele pirospaprikát és kurkumát is, hogy szép színe legyen a levesnek. A gomba sajnos hajlamos szürkés étellé válni, ami szerintem nem mindig túl étvágygerjesztő. Másik megjegyzés a fűszerezéshez, hogy a sóval csínyján bántam, mert a alaplevemben is sok volt. Ha te is por állagú bio ételízesítőt használsz, akkor elképzelhető, hogy a tiéd is erősen sós. Ezt mindenképpen vedd figyelembe az ízesítésnél.
  3. Amikor már kezd pirulni és összeesni a gomba, akkor kell meglocsolni a borral, és újra pár percet rotyogni hagyni. Ezután a tűzről lehúzva én beleszitáltam a lisztet. Szitálás helyett lehet hinteni is, de biztosra akartam menni, nehogy összecsomósodjon. Egy kis szorgalmas keverés, és szép vastag krémed lesz a lábos alján.
  4. Ekkor tedd vissza a tűzre és fokozatosan öntögesd hozzá az alaplevet. Hagyd felforrni, majd legutoljára keverd bele a vízzel duplájára hígított joghurtot. Forrjon egyet, és kész is. Kóstold meg, és ha elbírja, egy kis kanál fehérborecetet még keverhetsz bele ízesítésnek.

Extra tipp: egy kanál olívaolajon piríts meg vékony karikára vágott fokhagymát. Isteni feltét lesz belőle!

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 25 perc

Nézd meg a legújabb Kertkonyha főzőtanfolyamokat! 
Kezdő Vegán
Haladó vegán (Superfood)
♥ Görög vegán

Ez egy vegán recept volt. :)
Ha itt feliratkozol, a legújabbakat mindig frissen kapod majd a postaládádba.

 

 

Receptötlet

Facebook hozzászólások

Visszakövetés a weboldalon.

Kertkonyha

COPYRIGHT

© Copyright Kertkonyha 2014. Kertkonyha.hu Szaluter Edit gasztroblogger oldala. A Kertkonyha.hu-n található tartalom a szerző, Szaluter Edit szellemi tulajdonát képezi, szerzői jogi védelem alatt áll (1999. évi LXXVI. tv. alapján), annak bárminemű – akár részleges – másolásához a szerző előzetes írásbeli engedélye szükséges. A Kertkonyha honlapról cikkeket, információkat átvenni csak a forrásra, a Kertkonyha.hu-ra való hivatkozással lehet, azzal a feltétellel, hogy az átvevő nem módosítja az eredeti információt, és egyértelműen, aktív webes linkkel hivatkozik a Kertkonyha.hu-ra.